Nesloga gura SAD niz fiskalnu liticu

Planu predsjednika Predstavničkog doma, Džona Bejnera koji su izradili republikanci, prijetila je sigurna propast na glasanju u drugom domu Kongresa, Senatu koji kontrolišu vladajuće demokrate
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 09:58h

Poslanici opozicione, Republikanske stranke u Predstavničkom domu Kongresa SAD, su zbog negodovanja članstva svoje stranke odustali od glasanja o propisu o sprečavanju automatskg povećanja poreza od 1. januara ("fiskalna litica") jer nijesu uspjeli da prikupe dovoljno podrške za završne pregovore o tome sa predsjednikom Barakom Obamom.

Taj nagli preokret je ostavio malo vremena podijeljenoj vlasti da spriječi opšte povećanje poreza i duboko smanjenje budžetski rashoda što može stupiti na snagu početkom nove godine. Ekonomisti kažu da bi kombinacija te dvije automatske grupe mjera vratila u recesiju privredu SAD koja se polako oporavlja.

Planu predsjednika Predstavničkog doma, Džona Bejnera koji su izradili republikanci, većina u tom domu Kongresa SAD, prijetila je sigurna propast na glasanju u drugom domu Kongresa, Senatu koji kontrolišu vladajuće demokrate.

Bejner i Obama su znatno približili stavove u pregovorima o kompromisu kojim bi se izbjegla "fiskalna litica"

Po tom predlogu, porez bi skočio onima koji zarađuju više od milion dolara godišnje. Dugogodišnji republikanski stav je protivljenje svakom rastu poreza.

Bejner je rekao da predlog zakona o tome "nije imao dovoljnu podršku naših članova" i izazvao je Obamu i vođu demokratske većine u Senatu Herija Rida da oni pripreme zakon kojim će se izbjeći "pad niz fiskalnu liticu".

Bijela kuća je potom saopštila da je predsjednikov "glavni prioritet da osigura da kroz samo nekoliko dana porezi ne porastu za 98 odsto Amerikanaca i za 97 odsto malih preduzeća. Predsjednik će sarađivati s Kongresom da se to postigne, i nadamo se da ćemo brzo naći međustranačko rješenje koje će zaštititi srednju klasu i našu privredu".

Predstavnički dom će se ponovo sastati poslije Božića.

Zato izgleda da "fiskalna litica" neće biti izbjegnuta ni poslije Božića. Šire gledano, to označava kraj burnog dvogodišnjeg perioda tokom kojeg su desetine konzervativnih republikanaca zahtijevale niže poreze, a sada njihovo rukovodstvo traži od njih da podignu poreske stope za najviše prihode.

Bejner i Obama su ove nedjelje znatno približili stavove u pregovorima o kompromisu kojim bi se izbjegla "fiskalna litica". Ali, republikanski zvaničnici kažu da su članovi njihovog stranačkog rukovodstva odbili uslove o kojima se pregovara.

Bejner, pod pritiskom nekih republikanaca koji žele dogovor, okrenuo je leđa dogmi konzervativaca, nudeći da se poveća stopa poreza na prihod, čak i samo najbogatijim Amerikancima.

Obama koji želi budžetski dogovor da bi prešao na druga pitanja, zauzvrat je napravio ustupke, nudeći da smanji rast državnih penzija što do sada demokrate nisu nudile. Nudeći da uz to nametne povećanje poreza na prihode veće od 400.000 dolara, Obama se povukao od obećanja u nedavnoj predizbornoj kampanji: zaštita pojedinačnih godišnjih prihoda do 200.000 i prihoda parova do 250.000 dolara godišnje.

Bejnerov sada propali plan trebalo je da okupi republikance sprečavanjem povećanja poreza za 99,81 odsto Amerikanaca, uz izbjegavanje smanjenja budžeta za odbranu što je "crvena linija" za republikance, ali uz smanjenje socijalnih programa koji demokrate brane, kao što su vaučeri za namirnice za siromašne i primjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je Obama potpisao tokom svog mandata.

Galerija

Bonus video: