Sirijac ubio svoju ženu zbog podrške Asadu

Jedan sirijski trgovac ubio je svoju ženu, inače Ruskinju, zato što je branila sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekao je danas agenciji Frans pres rođak tog Sirijca.
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 15:42h

Četrdesetogodišnji Mohamad O. koji ima prodavnicu odjeće, ispalio je tri hica iz pištolja u svoju ženu koju je upoznao prije četiri godine u Rusiji.

"Svađa je počela zato što je on kritikovao Asada, dok ga je ona branila. Svađa je eskalirala i on je pucao u nju", ispričao je Mohamadov rođak Ahmad.

Ubica je potom izašao na ulicu i okupljenima rekao da njegova žena "nije prestajala da ga izaziva podrškom Bašaru i više nije mogao da to podnese".

Ubistvo se dogodilo u pobunjeničkom dijelu Alepa, a u tom kraju, kako dodaje Frans pres, nema policije, a pobunjenici nisu uhapsili Mohamada.

Sirija: Asadov režim započeo kontraofanzivu protiv pobunjenika

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada počeo je kontraofanzivu protiv pobunjenika u predgrađima Damaska, javila je sirijska državna agencija Sana.

Prema navodima ove agencije, sirijska vojska ubila je "veliki broj" pobunjenika u južnim četvrtima grada i u blizini palestinskog izbjegličkog kampa Jarmuk.

Južne četvrti sirijske prijestonice bile su uporišta opozicije od izbijanja sukoba u martu 2011. godine.

Pobunjenici su proteklih nedjelja ostvarili napredak u predgrađima, gdje su zauzeli vojne baze i borili se protiv palestinske grupe odane sirijskoj vladi.

Organizacije pobunjenika za sada nisu saopštile podatke o današnjim akcijama.

UN zatražio 1,5 milijardi dolara za pomoć Siriji

Ujedinjene nacije su danas zatražile 1,5 milijardi dolara kako bi osigurali životno potrebnu pomoć Sirijcima koji su se našli u "dramatično pogoršanoj" humanitarnoj situaciji.

Dva zahtjeva, 519,6 milona dolara za pomoć u Siriji i milijardu dolara za potrebe oko milion sirijskih izbjeglica u pet zemalja, predstavljaju "molbu za najveću kratkoročnu humanitarnu pomoć ikada", rekao je UN u izjavi.

"Razmjere ove humanitarne krize su nesporne", rekao je Raduan Nojser, UN-ov regionalni humanitarni koordinator za Siriju, koji je uputio ovu molbu iz Ženeve.

Unutar Sirije UN-ove humanitarne agencije namjeravaju da pomognu četiri miliona ljudi kojima je hitno potrebna humanitarna pomoć, među kojima je i procjenjenih 2 miliona osoba koje su zbog borbi između snaga predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika koji ga žele svrgnuti morali napustiti svoje domove.

Više od 525.000 sirijskih izbjeglica već je registrovano a posljednja je procjena da će u pet susjednih zemalja za oko milion izbjeglica biti potrebna pomoć u prvoj polovini 2013. godine, rekla je UN-ova agencija za izbjeglice.

"Ukoliko ta sredstva brzo ne stignu, nećemo moći u potpunosti da odgovorimo na potrebe od životne važnosti za civile koji iz Sirije bježe svakog sata svakog dana", rekao je UNHCR-ov izaslanik za regiju Panos Moumcis.

Galerija

Bonus video: