Egipat: Sudije najavile bojkot druge faze referenduma

Egipatske sudije koji su pristali da nadgledaju prvu fazu referenduma o spornom nacrtu novog ustava, objavili su danas da su odlučili da bojkotuju drugi krug glasanja predviđen za subotu optuživši vlasti da nisu održali obećanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 21:23h

Ova odluka grupe egipatskih sudija koji su pristali a nadgledaju referendum bi mogla da utiče na odvijanje glasanja koje osporavaju njihove brojne kolege i opozicija. Članovi kluba sudija Državnog vijeća "neće nadzirati drugu fazu referenduma", rekao je predsjednik ovog kluba Hamdi Jasine na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Ova grupa sudija je prije desetak dana objavila da prihvata da nadgleda referendum pod uslovom da pobornici Muslimanskog bratstva prekinu opsadu Visokog ustavnog suda.

Taj sud je 2. decembra počeo neograničeni štrajk protiv pritiska Mursijevih pristalica, koji su opkolili sud koji je trebao da započne sa razmatranjem valjanosti ustavotvorne komisije u kojoj su u većini bili islamisti.

Demonstranti i dalje okružuju prilaze sudu, a njihovo kretanje prate vojska i policija, ukazalo je udruženje sudija. Da bi izbori u Egiptu bili priznati oni se moraju odvijati pod nadzorom suda.

Egipćani su u prvom krugu referenduma tijesnom većinom podržali kontroverzni novi ustav za koji se zalaže predsjednik Muhamed Mursi i njegove pristalice iz redova Muslimanske braće.

Galerija

Bonus video: