Potpredsjednik Sirije: Vojska ne može da pobijedi pobunjenike

Dugogodišnji potpredsjednik Sirije Faruk al-Šara je rekao da sirijska vojska ne može da pobijedi pobunjenike koji se bore protiv vlasti predsjednika Bašara al-Asada.
1 komentar(a)
Faruk Al Šara, potprdsjednik Sirije, Foto: AFP
Faruk Al Šara, potprdsjednik Sirije, Foto: AFP
Ažurirano: 17.12.2012. 18:18h

Potpredsjednik Sirije, Faruk Al-Šara, prvi je visoki sirijski zvaničnik koji je izrazio sumnju u al-Asadovu pobjedu. Potpredsjednik je u intervjuu za libanski list "Al-Akbar" ukazao da "ne vidi da će to što rade snage bezbjednosti i vojska dovesti do konačne pobjede" nad pobunjenicima koji "guraju zemlju u haos i beskonačni ciklus nasilja".

Sirijski pobunjenici su znatno napredovali posljednjih nedjelja i zauzeli nekoliko vazduhoplovnih i vojnih objekata u gradovima Alepu i Damasku.

U nedjelju jedna islamistička fakcija zauzela je pješadijsku bazu u Alepu - drugu za samo sedam dana.

Dok zemlje Zapada obećavaju veću pomoć pobunjenicima, stav ključnog El-Asadovog saveznika - Rusije prošle nedjelje je počeo da izgleda kolebljivo: jedan visoki ruski diplomata je najprije rekao da izgleda da al-Asad gubi kontrolu, da bi potom ta izjava bila povučena.

Pobuna u Siriji počela je sredinom marta 2011. mirnim demonstracijama na koje je vlast odgovorila silom. Sukob se postepeno pretvorio u građanski rat i, u posljedje vrijeme, u vjerski sukob.

Po procjenama aktivista, u Siriji je poginulo više od 40.000 ljudi. Većina pobunjenika su sunitski muslimani, dok Asadovu vlast uglavnom čine Alaviti, proistekli iz šiitskog islama.

Bonus video: