Počeo "kraj svijeta": U Jukatanu prinose žrtve boginji Iščel

Za stručnjake za kulturu Maja 21.12.2012. je tek kalendarski prelaz iz jednog doba u drugo
5 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 12:05h

Svečanosti kojima se obilježava kraj majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5.200 godina, koji mnogi tumače kao proročanstvo o kraju svijeta, počele su na meksičkome poluostvru Jukatanu.

Svečanosti čiji se vrhunac očekuje 21. decembra, počele su prinošenjem darova Iščel, majanskoj boginji majčinstva i ljubavi, u pećini nedaleko od sela Noc-Aca pored Meride, glavnog grada istočne meksičke države Jukatana.

Lokalno stanovništvo boginji Iščel pored ostalog donosi žito, što je simbol plodnosti u majanskoj religiji.

Za stručnjake za kulturu Maja 21.12.2012. je tek kalendarski prelaz iz jednog doba u drugo

Taj datum predstavlja kraj perioda dugog više od 5.000 godina prema majanskom kalendaru koji je počeo 3114. godine prije nove ere.

I dok većina učestvuje u svečanosti proslave kraja majanskog ciklusa, ostali očekuju najgore - kraj svijeta.

Takvim su očekivanjima dijelom doprinijeli filmovi katastrofe, među kojima i film 2012. Njemca Rolanda Emerika, kao i knjige poput "Proročanstva Maja" američkog autora naučne fantastike Stiva Altena.

Stručnjaci za kulturu Maja sa prezirom odbacuju takva predviđanja. Za njih je 21.12.2012. tek kalendarski prelaz iz jednog doba u drugo. Francuski arheolog i stručnjak za majansku kulturu Žan Mišel Opan tvrdi da 21. decembra obilježava završetak velikog ciklusa.

Datum koji podstiče maštu i nagađanja pronađen je ugraviran na jednom stećku koji se čuva na arheološkom nalazištu Mucuspani u El Tortugueru na jugu Meksika.

Bonus video: