Obama nakon masakra u školi: SAD ne čine dovoljno za svoju djecu

"Da li možemo da kažemo da zaista činimo dovoljno da damo svoj djeci u ovoj zemlji šansu koju zaslužuju, da prožive svoj život srećno i sa ciljem?"
4 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 11:09h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da SAD moraju da se promijene i učine više da zaštite svoju djecu poslije masakra u osnovnoj školi u Njutaunu.

"Valjda možemo da uradimo bolje od ovoga. Imamo obavezu da pokušamo", rekao je američki predsjednik.

Govoreći na službi u crkvi St. Rouz u Njutaunu, gdje se pridružio ožalošćenim porodicama žrtava jednog od najtežih zločina u američkoj istoriji, Obama je naglasio da će iskoristi sva ovlašćenja svoje administracije da spriječi ponavljanje ovakve tragedije.

"Kakav izbor imamo? Zar smo zaista spremni da kažemo da smo nemoćni pred takvim nasiljem, da je politika suviše teška? Da li smo spremni da kažemo da je takvo nasilje koje se vrši nad našom djecom godinu za godinom cijena za našu slobodu"

"Da li možemo da kažemo da zaista činimo dovoljno da damo svoj djeci u ovoj zemlji šansu koju zaslužuju, da prožive svoj život srećno i sa ciljem. Razmišljao sam o tome posljednjih nekoliko dana.

Ako smo pošteni prema sebi, odgovor je ne. Ne činimo dovoljno. Ovo više ne možemo tolerisati. Ovakve tragedije moraju se zaustaviti i da bismo ih okončali, moramo se promijeniti", rekao je Obama.

U osnovnoj školi "Sendi Huk" u Njutaunu, Adam Lanza (20) je, prošlog petka ujutro, ubio 20 djece - 12 djevojčica i 8 dječaka, uzrasta 6-7 godina, i 6 odraslih osoba, da bi zatim izvršio samoubistvo.

"Kakav izbor imamo? Zar smo zaista spremni da kažemo da smo nemoćni pred takvim nasiljem, da je politika suviše teška?

Da li smo spremni da kažemo da je takvo nasilje koje se vrši nad našom djecom godinu za godinom cijena za našu slobodu", rekao je Obama tokom bdjenja u Njutaunu u Konektikatu gdje se dogodila tragedija.

Lanza je prvo ubio svoju majku koja je bila učiteljica u toj školi, da bi se zatim odvezao do škole u njenom automobilu.

Zvaničnici su saopštili da je on bio naoružan sa stotinama metaka i da je koristio poluautomatsku pušku i da je kod sebe imao i dva pištolja i pušku sačmaricu koji su pronađeni u automobilu.

Iako Obama nije govorio o konkretnim koracima, očekuje se da se ponovo pokrene pitanje kontrole naoružanja

"Došao sam da vam ponudim ljubav i molitve nacije. Niste sami u svom bolu. Širom ove naše zemlje, plakali smo sa vama", rekao je Obama koji se obratio okupljenima u crkvi, poslije službe, prenio je "BBC".

Obama je obećao da će narednih nedjelja imati razgovore s policijom, profesionalcima koji se bave mentalnim zdravljem, roditeljima i pedagozima u nastojanju da spriječi masovna ubistva.

Iako nije govorio o konkretnim koracima, očekuje se da se ponovo pokrene i pitanje kontrole naoružanja.

U ovom malom gradu u Konektikatu počelo je jutros sahranjivanje žrtava, a u školama širom zemlje otvorena su vrata za zbunjenu i uplašenu djecu koja imaju puno pitanja šta se desilo u Njutaunu i da li su oni bezbjedni u svojoj školi od eventualne slične opasnosti, prenosi Rojters.

Galerija

Bonus video: