Kalifornija napuštene fabrike pretvara u oaze za život

Na mjestu fabrika biće izgrađeno 2.500 novih domova, uglavnom dvospratnih kuća i apartmana
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2012. 10:34h

Napušteno industrijsko zemljište, u blizini slanih močvara i oronulog željezničkog mosta, izgleda kao čudno mjesto za početak nove revolucije životnog stila u živopisnoj Kaliforniji, ali planeri i projektanti Njuarka, predgrađa San Franciska, misle upravo suprotno.

Uzimajući u obzir nove američke zakone o korišćenju zemljišta za smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2), gradsko vijeće grada Njuarka je glasalo za konverziju 200 hektara zemljišta, koje se nalazi u vlasništvu hemijskih kompanija, u razvojni projekat koji će postaviti bazu za čitavu saveznu državu Kaliforniju.

"Budućnost je u porodičnim kućama na manjim parcelama, zgradama i urbanijem načinu života", rekao je on, dodajući da se "sada krećemo u potpuno suprotnom smjeru"

Močvare bi mogle biti predate pticama, što bi zadovoljilo borce za zaštitu životne sredine, ili isušene.

Međutim, planeri imaju na umu nešto potpuno drugačije, a tiče se izgradnje 2.500 novih domova, uglavnom dvospratnih kuća i apartmana, na pješačkoj udaljenosti od prodavnica i škola, povezanih sa novim vozom do njihovih radnih mjesta širom Zalivske oblasti San Fransiska.

Populacija Kalifornije se u protekle četiri decenije udvostručila, na skoro 38 miliona i mogla bi do 2050. godine dostići cifru od 50 miliona.

"Način na koji smo se razvili u proteklih nekoliko decenija je definitivno neodrživ", rekao je Hasan Ikhrata, izvršni direktor Asocijacije vlade južne Kalifornije, najveće organizacije za urbanistička planiranja u Kaliforniji.

"Budućnost je u porodičnim kućama na manjim parcelama, zgradama i urbanijem načinu života", rekao je on, dodajući da se "sada krećemo u potpuno suprotnom smjeru".

Bonus video: