Izmjene u Bijeloj kući: Klinton se povlači, Keri novi šef diplomatije

Još nekoliko ministara je najavilo da ne bi produžili mandat u Stejt dipartmentu - ministar finansija Timoti Getner i ministar odbrane Leon Paneta
72 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 17:33h

Američki predsjednik Barak Obama izabrao je senatora Džona Kerija da zamijeni Hilari Klinton na mjestu američkog državnog sekretara.

"CNN" se pozvao na izvore iz Demokratske stranke, dok se "ABC" pozvao na pouzdane izvore.

Bijela kuća još nije potvrdila tu informaciju.

Predsjednički kandidat na izborima 2004. godine kada je pobijedio Džordž Buš, Keri (69), heroj sa odlikovanjima u ratu u Vijetnamu pa potom antiratni militantni borac, sada je senator Masačusetsa.

Predsjednički kandidat na izborima 2004. kada je pobijedio Buš, Keri (69), heroj sa odlikovanjima u ratu u Vijetnamu pa potom antiratni militantni borac, sada je senator Masačusetsa

Šef moćne komisije za inostrane poslove u Senatu gdje je naslijedio aktuelnog potpredsjednika Džozefa Bajdena, Keri se smatra favoritom za šefa diplomatije, posebno pošto je ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs prošle nedjelje najavila da odustaje da se kandiduje za to mjesto.

Suzan Rajs, bliska saradnica Baraka Obame, bila je meta kritika republikanaca zbog izjava o napadu na američki konzulat u Bengaziju.

Ona je tada rekla da to "ne mora da bude teroristički akt".

Pored Hilari Klinton, koja je najavila da ne bi produžila mandat u Stejt dipartmentu, nekoliko drugih ministara su isto to najavili, među kojima ministar finansija Timoti Getner i ministar odbrane Leon Paneta.

Klinton se oporavlja od potresa mozga

Američka državna sekretarka Hilari Klinton se onesvijestila i zadobila potres mozga i trenutno se oporavlja kod kuće, saopštio je njen portparol Filip Rejns.

"Zbog stomačnog virusa, sekretarka Klinton je dehidrirala i onesvijestila se, zadobivši potres mozga", rekao je Rejns.

Portparol je rekao da se Klintonova oporavlja kod kuće i da će ljekari nastaviti da prate njeno stanje.

"Na preporuku svojih ljekara ona će nastaviti da radi od kuće naredne sedmice i ostati u redovnom kontaktu sa Stejt Departmentom i drugim zvaničnicima", dodao je Rejns.

Klintonova je otkazala put u Sjevernu Afriku prošle sedmice zbog bolesti.

Galerija

Bonus video: