Amerikancima koji krše ljudska prava zabranjen ulazak u Rusiju

Novi zakon je reakcija na američki zakon kojim se kažnjavaju ruski državljani koji krše ljudska prava
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Theatlantic.com
Vladimir Putin, Foto: Theatlantic.com
Ažurirano: 15.12.2012. 09:13h

Ruska Duma usvojila je zakon kojim se zabranjuje ulazak u zemlju Amerikancima koji krše ljudska prava, što je reakcija na američki zakon kojim se kažnjavaju ruski državljani koji krše ljudska prava.

Spisak američkih građana na koje će se zakon odnositi sastaviće rusko ministarstvo spoljnih poslova

Duma je usvojila zakon na prvom od tri čitanja, nekoliko sati prije nego što je američki predsjednik Barak Obama potpisao američki zakon, a samo dva od 450 poslanika Dume glasala su protiv.

Zajedno sa ovim, zakon donosi odredbe o zamrzavanju finansijskih sredstava američkih građana koji su u Rusiji proglašeni za persone non grata i uvodi embargo na sve transakcije u vezi sa njihovim nekretninama.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je pomenuti američki zakon, ali je rekao da reakcija Moskve ne treba da bude prekomjerna

Njima se zabranjuje i upravljanje imovinom na teritoriji Rusije, bilo da je riječ o pravnim licima pod njihovom kontrolom ili prenijetim ovlašćenjima direktora u odborima kompanija sa zajedničkim upravljanjem registrovanih u Rusiji.

Reakcija na "Zakon Magnicki"

Spisak američkih građana na koje će se zakon odnositi sastaviće rusko ministarstvo spoljnih poslova, ali će prijedloge moći da daju članovi oba doma ruske skupštine, političke partije i ombudsman.

Putin je rekao da će "Zakon Magnicki" dodatno zaoštriti odnose sa Vašingtonom

Poslije odluke američkog Senata prošle nedjelje da usvoji "Zakon Magnicki", kojim se ruskim funkcionerima koji krše ljudska prava zabranjuje ulazak u SAD, Moskva je najavila da će odgovoriti zabranom ulaska u Rusiju Amerikancima koji krše ljudska prava.

"Zakon Magnicki" odnosi se na ruske funkcionere koji su, prema ocjeni Bijele kuće, bili umiješani u smrt ruskog advokata i dojavljivača Sergeja Magnickog 2009. godine, ali može da se primijeni i na druge za koje se smatra da krše ljudska prava.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je pomenuti američki zakon, ali je rekao da reakcija Moskve ne treba da bude prekomjerna, prenio je Rojters.

Putin je rekao da će "Zakon Magnicki" dodatno zaoštriti odnose sa Vašingtonom koji su već hladniji zbog gledanja na sukob u Siriji i kritika na račun Kremlja od kada se u njega vratio Putin, u maju.

Bonus video: