Život duži, ali su zato bolesti češće

Istraživanje pokazalo da se životni vijek ljudi povećao 10 godina u odnosu na sedamdesete godine prošlog vijeka
233 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 20:02h

Muškarci i žene prosječno žive duže za više od 10 godina nego prije četiri decenije, ali zato više godina provedu sa psihičkim i fizičkim bolestima, pokazala je Globalna studija o bolestima koja je rađena 2010. a čiji su rezultati objavljeni nedavno, prenosi britanski “Gardijan”.

Na globalnom nivou, životni vijek žena na rođenju je povećan sa 61,2 godine u 1970-oj, na 73,3 u 2010-oj. Muškarci danas prosječno žive 67,5 godina, što je za 11 godina više nego na početku sedamdesetih.

Tako je pokazalo najopsežnije dosad spovedeno istraživanje o rasprostanjenosti i uzrocima najvećih bolesti i zdravstvenih rizika, koje je trajalo pet godina.

Statistika pokazuje da u Crnoj Gori živi 13 odsto populacije koja je starija od 65 godine, a procjene MONSTAT-a su da će do 2050. godine četvrtina građana biti u toj grupi

Istraživanje je pokazalo da su najveći rizični faktori današnjice visoki krvni pritisak, slijede pušenje i alkohol, fizička neaktivnost i loša prehrana.

Produženje životnog vijeka sa sobom je donijelo i smanjenje godina “dobrog zdravlja”. “U 1990-im i 2000-im, očekivana životna starost se kod muškaraca povećala za 4,7 godina, a kod žena za 5,1.

Međutim, “ekstra” godine “dobroga zdravlja” su se povećale za 3,9 kod muškaraca i četiri kod žena, što znači da čine manji udio u životnom vijeku nego prije dvadeset godina”, pokazalo je istraživanje.

Statistika pokazuje da u Crnoj Gori živi 13 odsto populacije koja je starija od 65 godine, a procjene MONSTAT-a su da će do 2050. godine četvrtina građana biti u toj grupi.

Kardiolog, prim dr Božidarka Knežević, kazala je “Vijestima” da su rezultati istraživanja “bliski razumu”:

“Poboljšala se društvena i medicinska briga o zdravlju stanovništva. Medicina kao nauka se poboljšava iz dana u dan, pa se i očekuje da će se ljudski vijek produžiti”.

Ona je podsjetila da u Crnoj Gori muškarci prosječno žive 70 godina, a žene 74-75, dok u zapadnim državama prosječna starost stanovništva je i do 80 godina.

Knežević je naglasila da će obolijevanje od srčanih bolesti koje čine 50 odsto mortaliteta i oko 50 odsto morbiditeta i dalje nastaviti trend rasta.

"Neće se smanjiti obolijevanja od ovih bolesti, jer nažalost faktori rizika se ne smanjuju i pored svih upozorenja. Naime i pušenje je i dalje mnogo zastupljeno, gojaznost se povećava, hipertenzija i holesterol se bitnije ne smanjuju, tako da će i za 10-20 godina biti i dalje u vrhu i obolijevanja i smrtnosti. Tako da moramo svi da uložimo pažnju u prevenciju ovih bolesti", poručila je direktorka Centra za kardiologiju Kliničkog centra.

Prema rezultatima istraživanja, došlo je i do porasta broja osoba sa invaliditetom, a najveći problemi današnjice su duševne bolesti, uključujući anksioznost, bolovi u kostima i mišićima, te gubitak vida i sluha.

Najduži vijek imaju Japanke i Islanđani

Istraživanje je pokazalo da najzdravije žive žene u Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji i Španiji, koje imaju očekivani vijek života iznad 70 godina.

“Svugdje su očekivani životni vijek i očekivani vijek zdravoga života veći kod ženske populacije, osim u Avganistanu, Jordanu i Maliju gdje je očekivani vijek zdravoga života veći kod muškaraca. Žene s najdužim životnim vijekom su Japanke (86 godina), a muškarci Islanđani (80 godina)”, pokazalo je istraživanje.

Galerija

Bonus video: