EU kritikuje Izrael: Oštro protiv gradnje na palestinskoj teritoriji

Ističe se da bi ovakav plan Izraela mogao ozbiljno da ugrozi izglede da se rješenje sukoba postigne putem pregovora i da je sada vrijeme da se preduzmu koraci ka miru
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 18:34h

Evropska unija oštro se protivi planovima Izraela za izgradnju novih naselja za jevrejske doseljenike na Zapadnoj obali, koji prijete da ugroze mirovne napore.

"Evropska unija snažno se protivi planovima Izraela da proširi naselja na Zapadnoj obali", navodi se u nacrtu zaključaka sastanka evropskih ministara u Briselu, javlja AFP.

Direktni mirovni pregovori, koji su počeli u septembru 2010, ubrzo su propali zbog spora oko izraelske gradnje ilegalnih naselja na palestinskoj teritoriji za jevrejske doseljenike

U tekstu se ističe da bi ovakav plan Izraela mogao ozbiljno da ugrozi izglede da se rješenje sukoba postigne putem pregovora i da je sada vrijeme da se preduzmu "hrabri i konkretni koraci ka miru".

EU smatra da obje strane u izraelsko-palestinskom konfliktu moraju da uključe u "direktne i sadržajne pregovore bez preduslova kako bi se postiglo trajno rješenje".

Brisel je, pored toga, pozvao palestinsko vođstvo da nedavno unaprjeđenje statusa u UN iskoristi konstruktivno i da ne preduzima korake koji bi "produbili nedostatak povjerenja".

U međuvremenu, palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da Palestinci nastoje da obnove mirovne pregovore s Izraelom u cilju rješavanja svih statusnih pitanja u roku od šest mjeseci.

Direktni mirovni pregovori, koji su počeli u septembru 2010. godine, ubrzo su propali zbog spora oko izraelske gradnje ilegalnih naselja na palestinskoj teritoriji za jevrejske doseljenike.

Galerija

Bonus video: