Morsi dao vojsci ovlašćenja policije: Sad mogu i da hapse

Vojska i tenkovi su od četvrtka raspoređeni oko predsjedničke palate u Kairu, ali se ne sukobljava sa demonstrantima
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2012. 13:01h

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi dao je vojsci ovlašćenja policije, kao što je ovlašćenje da hapsi, i naredio vojsci da "sarađuje" sa policijom do objavljivanja rezultata referenduma ovog vikenda.

Dekret, objavljen u vladinom zvaničnom glasniku, izdat je uoči sjutrašnjih masovnih protesta koje su sazvali i protivnici i sljedbenici predsjednika Morsija, prenijela je agencija AFP.

"Vojska mora potpuno da sarađuje sa policijom u cilju održavanja bezbjednosti i zaštite vitalnih državnih institucija, privremeno, do objavljivanja rezultata referenduma o ustavu", ističe se u dekretu.

U protestima i uličnim sukobima pristalica i kritičara egipatskog predsjednika život je izgubilo sedmoro ljudi, a na stotine je povrijeđeno.

Vojska, koja je bila na vlasti od svrgavanja bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru 2011. godine do izbora Morsija u junu ove godine, ostala je neutralna u političkoj krizi.

Vojska je od obje strane tražila dijalog i upozorila da "neće dozvoliti" pogoršanje situacije.

Vojska i tenkovi su od četvrtka raspoređeni oko predsjedničke palate u Kairu, ali se ne sukobljava sa demonstrantima koji se okupljaju ispred palate svako veče.

Koalicija egipatskih opozicionih stranaka odbacila je referendum o predlogu novog ustava koji je islamistički predsjednik Morsi zakazao za 15. decembar i pozvala je pristalice da sutra izađu na masovne proteste protiv nacrta ustava.

S druge strane, egipatske islamističke grupe, uključujući pokret Muslimanska braća predsjednika Morsija, održaće, takođe, sjutra demonstracije pod sloganom "Da legitimitetu" u znak podrške referendumu o ustavu.

Galerija

Bonus video: