Morsi povukao sporni dekret

Morsi je juče zadužio šest osoba da "promijene ustavnu deklaraciju", čije je donošenje poslužilo kao povod za proteste širom Egipta
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 10:19h

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi ukinuo je kontroverzni dekret na osnovu kojeg je prigrabio značajno veća ovlašćenja a koji je doveo do gnijevnih demonstracija i šest izgubljenih ljudskih života tokom tih protesta.

Međutim, kako jutros javlja BBC, novinarima na konferenciji za štampu u Kairu je rečeno da će se takođe kontroverzni referendum o nacrtu novog ustava Egipta ipak održati kao što je planirano - 15. decembra.

Morsi je juče zadužio šest osoba da "promijene ustavnu deklaraciju", čije je donošenje poslužilo kao povod za proteste širom Egipta.

Grupu eksperata čine pravnici i političari. "Ustavna deklaracija je od ovog trenutka poništena", rekao je novinarima Selim Al-Ava, islamski političar koji je određen da izvijesti javnost o onom što se Morsi sinoć dogovorio sa grupom političara i javnih eksperata.

Al-Ava je takođe rekao da će se referendum o novom ustavu ipak održati, zato što predsjednik nema zakonska ovlašćenja da ga odloži.

Izjava premijera je uslijedila poslije izjave glavne opozicione koalicije, Fronta nacionalnog spasa da će nastaviti proteste protiv Morsija. "Raspoloženje egipatskog naroda više je orijentisano prema generalnom štrajku", izjavio je sinoć predstavnik opozicije Mohamed Abu el Gar.

Ta koalicija, koja želi da i dekret i referendum budu opozvani, saopštila je danas da je povlačenje dekreta "nedovoljan korak". Politička organizacija Omladinski pokret 6. aprila saopštio je da povlačenje "politički manevar" radi zavaravanja naroda.

Morsi je dekretom od 22. novembra stavio sebe iznad sudske vlasti. Egipatska vojska poručila je takođe u subotu da se politička kriza u toj zemlji mora riješiti dijalogom i da će, u suprotnom, uslijediti "katastrofalne posljedice". Oko predsjedničke palate su i dalje betonski blokovi, bodljikava žica i tenkovi.

Galerija

Bonus video: