Potraga za žrtvama serijskog ubice

FBI vjeruje da je Izrael Kiz, koji se ubio u zatvoru, počinio najmanje 11 ubistava
93 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2012. 15:57h

Potraga za žrtvama američkog serijskog ubice postala je još zamršenija, pošto su se pojavile sumnje da je Izrael Kiz ubio više ljudi nego što je prije samoubistva priznao istražiteljima.

Kiz je prošle sedmice oduzeo sebi život u zatvoru u Enkoridžu, na Aljasci. Prije nego što se ubio, priznao je ubistva osam osoba, uključujući para iz Vermonta čiju je smrt detaljno opisao.

Međutim, FBI i lokalna policija vjeruju da je 34-godišnji Kiz odgovoran za još najmanje tri ubistva. „Na osnovu razgovora sa njim, znamo za osam ubistava. Ali bi moglo da ih bude i do 11“, rekao je za agenciju Rojters agent FBI Erik Gonzales, dodavši da ne bi bio iznenađen da broj ubijenih bude još veći.

Sa sigurnošću se zna da je Kiz, koji je uhapšen u Teksasu nakon što je njegov iznajmljeni automobil snimila kamera sa jednog bankomata, ubio tri osobe. To su 18-godišnja Samanta Kejnig, koja je u februaru oteta sa jednog kafe štanda u Enkoridžu, i Bil i Lorejn Kjurier u Vermontu, koji su ubijeni 2011. Uhvaćen je nakon što je upotrijebio kreditnu karticu Kejnigove.

U nekih 40 sati snimljenih priznanja, Kiz je detaljno opisao napade na Kjurierove, otkrivajući stvari koje nisu objavljene u javnosti i koje su samo mogli da znaju istražitelji i ubica. Nije izrazio kajanje i rekao je da je počinio ove zločine jer je u njima uživao. Izabrao je Kjurierove samo zato jer su se uklapali u željeni profil para koji nema djece niti kućnih ljubimaca, a koje je mogao lako da savlada.

Kiz je rekao da je počinio još pet ubistava, četiri u Vašingtonu i jedno na Istočnoj obali, čijeg se tijela otarasio u Njujorku. Ali nije otkrio identitete svojih navodnih žrtava. Zbog toga istražitelji pokušavaju da odrede vremenski raspored njegovog kretanja i uporede ga sa neriješenim ubistvima i slučajevima nestalih osoba.

Kiz je rekao da je njegov prvi zločin bio seksualni napad u Oregonu, ali je tom prilikom pustio žrtvu. Silovanje se dogodilo između 1996. i 1998. u blizini grada Maupin nakon što je djevojku, koja je imala između 14 i 18 godina, odvojio od društva. Međutim, zločin nije nikada prijavljen a FBI sada traga za više informacija.

Kiz je ispričao istražiteljima da je sa ubistvima počeo 2001, u periodu kada je živio u Vašingtonu i radio kao stolar. Rekao je da su sve njegove žrtve bile punoljetne, a da je Kejnigova bila najmlađa od njih. Kiz je kazao da je često birao ljude koji su bili u kampovima ili išli u šetnju.

Galerija

Bonus video: