Sirijski pobunjenici ujedinili komandu

Sirijski pobunjenici iz cijele zemlje izabrali su novi Vrhovni vojni savjet i načelnika sstaba, rekao je danas jedan visoki zvaničnik opozicione Sirijske slobodne vojske
2 komentar(a)
Sirija, Damask, Foto: SANA
Sirija, Damask, Foto: SANA
Ažurirano: 08.12.2012. 16:19h

Zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman rekao je da je taj potez sličan prošlomjesečnoj konferenciji u Kataru koja je ujedinila opozicione političke organizacije. Kako je rekao, sastancima koji se od 5. decembra održavaju u Anadoliji(Turska), prisustvuje više od 550 zapovjednika pobunjenika i njihovih predstavnika.

Za načelnika štaba Vrhovnog vojnog savjeta izabran je general Salim Idris, rekao je on.

Štab ima 30 članova. Pokušaje pobunjenika da sruše režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada dugo je sputavala njihova nesposobnost da uspostave ujedinjeni front i strukturu komande.

Damask protiv upotrebe hemijskog oružja

Sirijske vlasti upozorile su pobunjenike da ne koriste hemijsko oružje u sukobu i ponovile da njihove vojne formacije neće upotrijebiti to oružje protiv sirijskog naroda, stoji u pismima upućenim Ujedinjenim nacijama na koja se danas pozivaju službeni mediji.

Ministarstvo spoljnjih poslova Sirije je upozorilo "terorističke grupe" da ne upotrebljavaju hemijsko oružje i žali zbog nedjelovanja međunarodne zajednice nakon što je nedavno jedna "teroristička grupa" zauzela fabriku koja proizvodi otrovne supstance istočno od Alepa, stoji u ovim pismima.

Ministarstvo je aludiralo na sirijsko-saudijsku fabriku "SYSACCO" koju su ove nedjelje zauzeli borci Fronta al-Nosra. U pismima upućenim Savjetu bezbjednosti UN i glavnom sekretaru Ban Ki Munu Damask navodi da "nikad neće upotrijebiti hemijsko oružje, jer brani svoj narod od terorizma kojeg podržavaju određene zemlje na čelu sa SAD-om".

Ban Ki Mun o Siriji: Dosta je nesposobnosti međunarodne zajednice >>>

Bonus video: