Japanska armija u pripravnosti

Pripreme za lansiranje sjevernokorejske dalekometne balističke rakete "Tepodong 2" brinu Japan. Japanske i američke vojne snage stavljene su u stanje pripravnosti kako bi pratile i eventualno oborile taj projektil
66 pregleda 0 komentar(a)
Japan, protivraketna odbrana, Foto: Rojters
Japan, protivraketna odbrana, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.12.2012. 14:22h

Vlasti u Tokiju saopštile su da su odbrambene snage u Japanu stavljene u stanje pripravnosti, kako bi se suprotstavile eventualnoj prijetnji sjevernokorejske dalekometne rakete "Tepodong 2" čije je test lansiranje najavljeno za ovaj mjesec.

Antiraketne jedinice kopnenog roda vojske u okolini Tokija i na južnom ostrvu Okinava stavljene su u pripravnost, a iz luke Sasebo u Istočno kinesko more zaplovila su tri japanska razarača klase "Idžis" koji su opremljeni antibalističkim sistemima.

Japanskim snagama pridružiće se i jedan američki razarač iste klase, kao i brod za praćenje projektila i navođenje protivraketne odbrane iz sastava američke mornarice.

Ovo je treći pokušaj lansiranja rakete "Tepodong 2" za koju se, shodno najavama sjevernokorejskih vlasti, očekuje da bi mogla da prođe kroz japanski vazdušni prostor u blizini Okinave i padne u Tihi okean između Tajvana i Filipina.

Japanski savjet za nacionalnu bezbjednost izdao je naredbu za uništenje sjevernokorejske rakete ako njena putanja ukaže da bi mogla da padne na kopno ili u teritorijalne vode Japana.

Lansiranje projektila "Tepodong 2", dometa oko 6.000 kilometara, najavljeno je za period od 10. do 22. decembra.

Prva dva lansiranja neuspješna

Po izvještajima zapadnih medija, prvo i drugo lansiranje "Tepodong 2" 2006. i aprila ove godine završili su se neuspjehom nakon samo nekoliko desetina sekundi leta, ali je 2009. godine raketa tipa "Unha" bazirana na tom projektilu, preletjela 3.000 kilometara, pri tom prešavši preko najvećeg i najmnogoljudnijeg japanskog ostrva Honšu.

Sjevernokorejske vlasti taj i predstojeći test objašnjavaju kao dio napora koji su usmjereni na razvoj rakete koja bi se koristila u mirnodopske svrhe, za nošenje komunikacionih i meteoroloških satelita u orbitu.

Sjeverna Koreja tokom osamdesetih godina u svom posjedu je imala balističke projektile sovjetske proizvodnje "Skad" B i C, dometa 300, odnosno 500 kilometara. Početkom devedesetih ova azijska država izvršila je prvo lansiranje domaće rakete srednjeg dometa "Nodong" (1.300 km), da bi krajem iste decenije razvila novu raketu sličnog dometa "Tepodong 1" (1.500 km).

Razvojem "Tepodong 2", čiji je domet između 4 i 6 hiljada kilometara, Sjeverna Koreja ulazi u red država koje u svom arsenalu posjeduju interkontinentalne projektile.

Japan već posjeduje funkcionalne rakete za lansiranje satelita u vasionu i tehnološki ne bi imao problema da ih preradi u vojne svrhe postavljanjem bojevih glava, ali ga njegov ustav, koji zabranjuje razvoj ofanzivnih oružja, sprječava da se uključi u trku u naoružanju sa susjedima.

Bonus video: