Ekosistemi u velikoj opasnosti zbog klimatskih promjena

“Kao što je broj velikih životinja poput slonova drastično opao u mnogim djelovima svijeta, tako je u opasnosti i sve veći broj velikog starog drveća”
86 pregleda 0 komentar(a)
džinovsko drveće, Foto: Jokeroo.com
džinovsko drveće, Foto: Jokeroo.com
Ažurirano: 07.12.2012. 20:50h

Naučnici upozoravaju da sve veći broj najvećih živih organizama na planeti - džinovskog drveća - umire velikom brzinom.

Naučnici su otkrili da je nestao ogroman broj drveća starog između 100 i 300 godina

Istraživanja na univerzitetima u Australiji i SAD, objavljena u časopisu “Sajens”, kažu da su ekosistemi širom planete u opasnosti od vječnog gubitka najvećeg i najstarijeg drveća, ukoliko se ne preduzme nešto u cilju njihove zaštite.

“To je svjetski problem i izgleda da se javlja u većem dijelu šuma”, kaže Dejvid Lindenmajer, koji je predvodio istraživanje u Australiji.

Kao uzrok, stručnjaci navode kombinaciju brzih klimatskih promjena prouzrokovanih sušom i visokim temperaturama

“Kao što je broj velikih životinja poput slonova, tigrova i kitova drastično opao u mnogim djelovima svijeta, tako je u opasnosti i sve veći broj velikog starog drveća”.

Naučnici su otkrili da je nestao ogroman broj drveća starog između 100 i 300 godina na svim geografskim širinama Evrope, Sjeverne Amerike, Afrike, Azije, Južne Amerike i Australije, a među njima najugroženiji su carski australijski eukaliptus, borovi u Americi, kalifornijska sekvoja i baobabi u Tanzaniji.

Studija je pokazala ne samo da drveće masovno nestaje u požarima, već i da nestaje 10 puta brže u godinama kada nema požara. Kao uzrok, stručnjaci navode kombinaciju brzih klimatskih promjena prouzrokovanih sušom i visokim temperaturama, i neumjerene sječe i krčenja šuma u poljoprivredne svrhe.

Bonus video: