Egipat: Protestanti probili barikadu kod predsjedničke palate

Učesnici protesta su prerezali žicu, a stotine njih je probilo barikadu i došlo do zidova oko palate
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 18:54h

Egipatski demonstranti probili su barikadu od bodljikave žice oko predsjedničke palate u Kairu, a neki od njih su se popeli na vojne tenkove i razvili zastave.

Oko 10.000 demonstranta nalazi se ispred predsjedničke palate, koju čuva veliki broj vojnika i tenkova, postavljenih juče, nakon sukoba pristalica i protivnika islamističkog predsednika Mohameda Morsija, u kojima je poginulo sedmoro ljudi.

Učesnici protesta su prerezali žicu, a stotine njih je probilo barikadu i došlo do zidova oko palate, dok su pojedinci grlili pripadnike policije i vojske uzvikujući: "Mirno, mirno!", javio je Rojters.

Pripadnici Republikanske garde obezbeđuju glavni ulaz u palatu.

Nemiri u Egiptu ne jenjavaju otkako je Morsi 22. novembra donio dekret kojim je znatno proširio svoja ovlašćenja, a parlament, u kojem dominiraju islamisti, prošle sedmice usvojio ustav kojem se protive brojni liberali i hrišćani.

Opozicione grupe odbacile su ranije danas Morsijev poziv na dijalog, nakon što je predsednik saopštio da neće odustati od referenduma o spornom ustavu, zakazanom za 15. decembar.

Morsi je sinoć pozvao predstavnike opozicije da u subotu dođu u njegovu kancelariju na razgovore, ali nije dao nikakav nagoveštaj da je spreman na ustupke.

Galerija

Bonus video: