Šef Hamasa stigao u pojas Gaze

Šef Hamasa u izgnanstvu Halid Mešal doputovao je danas u pojas Gaze u svoju prvu posjetu toj palestinskoj enklavi povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja radikalnog palestinskog pokreta Hamas
2 komentar(a)
Halid Mešal, HAMAS, Foto: Rojters
Halid Mešal, HAMAS, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.12.2012. 13:42h

Kako javlja agencija Frans pres, Mešal predvodi delegaciju Politbiroa Hamasa u kojoj je i njegov zamjenik Musa Abu Marzuk. Po prelasku graničnog prelaza s Egiptom, Rafa, Mešal se spustio i poljubio tlo.

Delegaciju je sečekao šef Hamasove vlade u Gazi Ismail Hanije. Mešal će povodom 25. godišnjice osnivanja Hamasa trodnevnu posjetu Gazi početi obilaskom porodične kuće osnivača tog pokreta Ahmeda Jasina koji je ubijen u izraelskom napadu 2004. godine.

U subotu će se obratiti Palestincima u Gazi, a u nedjelju razgovarati s porodicama žrtava koje su stradale u nedavnim izraelskim napadima na Gazu. Kako javlja agencija Anadolija, na ulicama i trgovima u Gazi već su istaknute zastave Palestine.

Na trgu el-Ketibe, gdje će biti centralna proslava, desetine radnika i dobrovoljaca još vrše pripreme za proslavu jubileja. Na trgu je postavljena maketa rakete "M-75" koju je proizveo Hamas. Te rakete su, podsjeća Anadolija, bačene nedavno i na Tel Aviv kao odgovor na izraelske napade.

Predsjednik Visokog savjeta Fataha Jahija Ribah kazao je za agenciju Anadolija da će i zvaničnici pokreta Fatah prisustvovati proslavi 25. godišnjice osnivanja Hamasa.

"Velika nam je čast što ćemo prisustvovati proslavi godišnjice koju obilježavaju naša braća. Ovo je nacionalni skup i zato bi svako trebalo da učestvuje", istakao je Ribah. Hamas je osnovan 1987. godine. Izrastao je iz pokreta Muslimansko bratstvo.

Hamas je decentralizovana organizacija koja pri mobilizaciji novih simpatizera i sponzora, promovisanju svojih ciljeva i rasturanju propagandnog materijala, djeluje i tajno i javno, piše Anadolija. Posebno omiljen među Palestincima iz Gaze, Hamas postaje sve popularniji i u drugim djelovima Bliskog istoka, a najviše zbog otvorene i oružane borbe protiv Izraela.

Hamas je u januaru 2006. godine pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima. Osvajanjem apsolutne većine mandata u palestinskom parlamentu, zbacio je s vlasti do tada vladajući pokret Fatah. Poslije toga, Hamas preuzima kontrolu nad pojasom Gaze dok Fatah nastavlja kontrolu nad Zapadnom obalom.

Bonus video: