Japan prebacio rakete presretače na ostrvu Mijako

Odbrambene snage Japana danas su prebacile na ostrvo Mijako kod Okinave rakete Patriot PAC-3 kako bi presreli sjeverokorejsku raketu ukoliko ona bude padala na japansku teritoriju
0 komentar(a)
Japan protivvazdušne rakete, Foto: Ilustracija
Japan protivvazdušne rakete, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 06.12.2012. 15:37h

Dva lansera raketa presretača PAC-3 biće raspoređena u bazi japanskih vazdušnih odbrambenih snaga na ostrvu Mijako, javila je japanska agencija Kjodo.

Sjeverna Koreja je u subotu saopštila da će izvesti drugo lansiranje rakete sa satelitom ove godine, između 10. i 22. decembra.

Ministarstvo odbrane Japana objavilo je da su određene četiri lokacije, dvije na ostrvu Okinava i po jedna na obližnjim ostrvima Išigaki i Mijako, gdje će biti postavljeni Patriot protivraketni sistemi kao odgovor na plan Sjeverne Koreje da lansira balističku raketu dugog dometa.

Rakete presretači dopremljene su na ostrvo Išigaki u srijedu, a predviđeno je da na Okinavu stignu kasnije. Rakete PAC-3s bile su raspoređene na Okinavi i prije sjeverokorejskog neuspjelog lansiranja rakete sa satelitom, u aprilu.

S obzirom na plan leta rakete koji je saopštila Sjeverna Koreja, očekuje se da će ona preletjeti preko ostrva Okinava.

Pored raketa razmještenih na kopnu japansko ministarstvo planira da angažuje i tri razarača klase Aegis naoružanih raketama presretačima SM-3 u Istočnom kineskom moru i Japanskom moru. Ti brodovi su danas isplovili iz svoje luke u Sasebu u prefekturi Nagasaki.

Japan je, zajedno sa SAD i Južnom Korejom, osudio plan Sjeverne Koreje o lansiranju rakete, tvrdeći da je riječ o „kamufliranom“ pokušaju vlasti te zemlje da lansiraju balističku raketu dugog dometa, što je protivno rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Pjongjang insistira da je to isključivo „miroljubiva i naučna“ misija koja ima za cilj da u orbitu oko Zemlje postavi posmatracki satelit.

Sjeverna Koreja je u aprilu lansirala raketu koja je u orbitu nosila satelit, ali se ona raspala ubrzo po poletanju.

Bonus video: