Da li se Melanija suprotstavlja suprugu: "Mrzim kad djecu odvajaju od roditelja"

Njen komentar uslijedio je usred sve žešćih kontroverzi zbog imigracione politike "s nultom tolerancijom" koju sprovodi Donald Tramp, na granici između SAD i Meksika
51 pregleda 1 komentar(a)
Melanija Tramp, Foto: Reuters
Melanija Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2018. 08:44h

Melanija Tramp zabrinuta je zbog sporne politike razdvajanja porodica prilikom ilegalnog ulaska u SAD, rekavši da "mrzi kada djecu odvajaju od roditelja".

Uz to, izrazila je nadu da će i republikanci i demokrate u Kongresu SAD napokon moći da se slože kako bi sproveli uspješnu imigracionu reformu.

"Moramo biti zemlja koja poštuje sve zakone, ali i zemlja koja vlada srcem", saopštila je prva dama SAD, a saopštenje je objavila njena portparolka Stefani Grišam, prenosi BBC.

Njen komentar uslijedio je usred sve žešćih kontroverzi zbog imigracione politike "s nultom tolerancijom" koju sprovodi njen suprug, američki predsjednik Donald Tramp, na granici između SAD i Meksika.

AP ocjenjuje da za Melaniju Tramp nije uobičajeno da se miješa u žustru političku debatu, ali primjećuje da ona nije konkretno okrivila politiku "nulte tolerancije" Trampove administracije, a koja je dovela do porasta broja djece koja se na granici odvajaju od porodica.

Trampovu imigracionu politiku kritikovala je i bivša prva dama Lora Buš, nazvavši takvu politiku "nemoralnom". U proteklih šest mjeseci zabilježeno je oko 2.000 slučajeva razdvajanja porodica, nakon što su SAD uvele oštre mjere protiv ilegalnih prelazaka granica.

Pri tom, odrasli koje američke vlasti uhvate da nezakonito prelaze granicu, a među kojima mnogi planiraju da u SAD zatraže azil, smještaju se u pritvor i suočavaju s krivičnim gonjenjem, dok se stotine djece šalju u pritvorske centre i odvajaju od roditelja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava takvu politiku kritikuju kao dosad neviđenu, piše Tanjug.

Predsjednik Tramp, inače, kaže da je za ovakvu politiku kriv "zakon koji su demokrate dale SAD", ali je nejasno na koji tačno zakon misli, napominje BBC.

U tvitu objavljenom u subotu, Tramp je pozvao demokrate da sa republikancima rade na izradi novog zakona, dok kritičari ukazuju da je odvajanje djece od roditelja politika koju je javni tužilac Džef Sešns najavio prošlog mjeseca, te da za obustavljanje te politike nije potrebna akcija Kongresa.

Istovremeno, analitičari kažu da značajnu promjenu predstavlja odluka Ministarstva pravde da krivično goni roditelje zbog prvog ilegalnog prelaska granice, dok se djeca krivično ne terete, što znači da ne mogu biti zajedno u zatvoru.

Bonus video: