Klinton: Ako Asad upotrijebi hemijsko oružje, NATO će intervenisati

Ministri NATO-a su juče odobrili razmještanje projektila zemlja-vazduh "Patriot" u Turskoj
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 16:45h

Sjedinjene Države su zabrinute da bi sve očajniji sirijski predsjednik Bašar al-Asad mogao da posegne za hemijskim oružjem ili da izgubi kontrolu nad njim, izjavila je danas američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Nakon ministarskog sastanka NATO-a u Briselu na kojem su saveznici odlučili da pošalju rakete "Patriot" sirijskom susjedu Turskoj, Klinton je kazala da je Vašington sirijskom režimu jasno do znanja da će upotreba hemijskog oružja biti "crvena linija" za SAD, prenosi agencija Rojters.

"Zabrinuti smo da bi sve očajniji Asadov režim mogao da se okrene hemijskom oružju, ili da bi kontrolu nad njim mogla da preuzme neka od brojnih grupa koje djeluju u Siriji", istakla je Klinton na konferenciji za novinare.

"Nakon što smo postigli potpunu saglasnost oko tog pitanja, poslali smo im nedvosmislenu poruku da će to biti prelazak preko crvene linije, kao i da će odgovorni biti kažnjeni", dodala je američka državna sekretarka.

"Zabrinuti smo da bi sve očajniji Asadov režim mogao da se okrene hemijskom oružju, ili da bi kontrolu nad njim mogla da preuzme neka od brojnih grupa koje djeluju u Siriji", istakla je Klinton

Pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika Pentagona, "NBC News" danas navodi kako nema dokaza da je sirijska vojska počela proces mješanja sastojaka za dobijanje smrtonosnog nervnog gasa sarina.

Ministri NATO-a su juče odobrili razmještanje projektila zemlja-vazduh "Patriot" u Turskoj, kako bi se povećao nivo bezbjednosti na 900 kilometara dugoj turskoj granici sa Sirijom.

Zvanična Ankara je zabrinuta zbog Asadovog hemijskog oružja, izbjegličke krize na granici sa Sirijom i podrške Damaska kurdskim militantima na njenoj teritoriji.

Galerija

Bonus video: