Izrael nastavlja da ilegalno naseljava palestinsku zemlju

Netanjahu danas treba da doputuje u Berlin, gdje će se suočiti s kritikama njemačke kancelarke Angele Merkel zbog agresivne politike njegove zemlje
69 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 16:09h

Izrael je danas, uprkos međunarodnim protestima, nastavio da sprovodi planove izgradnje oko 3.000 novih ilegalnih stanova za jevrejske doseljenike na okupiranoj (palestinskoj) teritoriji Zapadne obale.

Zvaničnik izraelskog ministarstva odbrane je kazao da su arhitekti i izvođači radova izašli pred pododbor civilne uprave Zapadne obale i registrovali planove za gradnju na koridoru E1 blizu Jerusalima, što je preliminarni korak prije izdavanja građevinskih dozvola.

Ozlojeđen zbog de facto priznanja palestinske državnosti u UN-u prošlog četvrtka, Izrael je narednog dana objavio da će graditi nova (ilegalna) naselja za jevrejske doseljenike na području blizu Jerusalima, koje pripada palestinskoj državi.

Gradnja na golim brdima koridora mogla bi da podijeli Zapadnu obalu i odsječe palestinsko stanovništvo od Jerusalima

Odluka vlade premijera Benjamina Netanjahua da gradi na koridoru E1 izazvala je uzbunu među Palestincima i u svjetskim prijestonicama.

Gradnja na golim brdima koridora mogla bi da podijeli Zapadnu obalu i odsječe palestinsko stanovništvo na Zapadnoj obali od Jerusalima.

Netanjahu danas treba da doputuje u Berlin, gdje će se suočiti s kritikama njemačke kancelarke Angele Merkel zbog agresivne politike Izraela.

Galerija

Bonus video: