Srpski fotoreporter snimio kongres Komunističke partije Kine

Pored redovne foto-opreme, fotoreporter je imao kameru malih dimenzija koja je mogla da mu stane u ruku
76 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 08:23h

Petar Kujundžić Peđa, glavni fotograf agencije Rojters zadužen za pokrivanje Kine, Tajvana, Hongkoga i Mongolije, omogućio je svijetu da zaviri u Dvoranu naroda u Pekingu u kojoj je od 8. do 14. decembra održan 18. kongres Komunističke partije Kine.

"U jednom trenutku mi je palo na pamet da uđem u Veliku dvoranu naroda držeći kameru u ruci"

Ovaj ključni događaj u životu nacije, na kojem je izvršena smjena rukovodstva, novinari i fotoreporteri nisu mogli da prate direktno niti da bilo šta snimaju, jer im je pristup u Dvoranu naroda bio dozvoljen samo prvog i posljednjeg dana kongresa.

Čak i u odsudnom trenutku, kada je naciji predstavljeno sedam novih članova Stalnog komiteta, novinari su mogli da pošalju izvještaj tek kada su izašli iz sale jer su signali mobilne telefonije bili ometani i samo je zvanična kineska agencija Sinhua poslala vijest u svijet.

Kamera malih dimenzija

Petar Kujundžić je ispričao za “Blic” kako je dočarao atmosferu u Pekingu. Pored redovne foto-opreme, imao je kameru malih dimenzija koja je mogla da mu stane u ruku, pa je snimio mnogo toga neprimjetno.

Film prati svečana melodija “Internacionale”

"U jednom trenutku mi je palo na pamet da uđem u Veliku dvoranu naroda držeći kameru u ruci, te da probam da snimim prolazak kroz rendgen koji se nalazi na samom ulazu", priča Kujundžić za “Blic”.

Sve je prošlo bez problema, pa je nastavio da snima i unutar same zgrade.

Film prati svečana melodija “Internacionale”. Kasnije je Kujundžić editovao snimak i prebacio ga u crno-bijelu tehniku.

Galerija

Bonus video: