Svijet će reagovati ako Sirija upotrijebi hemijsko oružje

Upotreba hemijskog oružja u sukobu s pobunjenicima u Siriji apsolutno je neprihvatljiva, rekao je Obama, povodom informacija američkih obavještajnih službi da sirijska vojska priprema upotrebu hemijskog oružja
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2012. 14:42h

Američki predsjednik Barak Obama upozorio je sirijskog lidera Bašara el Asada da je upotreba hemijskog oružja u sukobu s pobunjenicima u Siriji apsolutno neprihvatljiva i da će biti posljedica po njega ako se odluči na taj korak.

Obama je reagovao nakon što su američke obavještajne službe saopštile da je primijećeno da sirijska vojska priprema upotrebu hemijskog oružja.

Predsjednik SAD je poručio Asadu da ga svijet posmatra i da će lično biti odgovoran ako dođe do upotrebe te vrste oružja.

Američki zvaničnici su ranije tokom sukoba u Siriji saopštili da prate šta se dešava sa hemijskim oružjem u toj zemlji, ali prije svega zbog straha da bi ono moglo da dođe u ruke islamskih ekstremista.

Povodom obavještajnih informacija da Sirija planira da upotrijebi hemijsko oružje, portparol Bijele kuće Džej Kerni rekao da bi korišćenje hemijskog oružja bila "crvena linija" za SAD, dok je sličan stav iznijela i državna sekretarka Hilari Klinton, koja je u Pragu.

"Vjerujemo da slabi vlast režima, koji je pokušao da uguši opoziciju običnim oružjem, i sada smo zabrinuti da će pokušati da to učini korišćenjem hemijskog oružja", rekao je Kerni.

Sirijsko ministarstvo spoljnjih poslova je saopštilo da ni pod kojim uslovima ne bi koristilo hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda, čak i da ga ima.

Ujedinjene nacije su pozvale sve svoje predstavnike, koji nisu neophodni da ostanu, da napuste Siriju, zbog pojačanog nasilja u okolini Damaska.

Procjenuje se da bi oko 25 do 100 predstavnika UN moglo da se povuče iz Sirije tokom ove nedjelje.

Ban Ki Mun: Mir na Golanu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun optužio je sirijsku vladu za ozbiljno kršenje sporazuma iz 1974. godine o razdvajanju izraelskih i sirijskih snaga na Golanskoj visoravni i pozvao obje strane da prekinu da pucaju preko linije prekida vatre.

U izvještaju upućenom Savjetu bezbjednosti UN, Ban K Mun je naveo da nedavni incidenti preko linije prekida vatre mogu da eskaliraju u izraelsko-sirijske sukobe i ugroze sporazum o razoružavanju i stabilnosti regiona, prenio je AP.

Generalni sekretar UN je rekao da je zabrinut da bi prisustvo naoružanih pripadnika opozicije i vojne aktivnosti koje obavljaju pripadnici sirijskih snaga bezbjednosti mogli da izazovu veće sukobe između Izraela i Sirije sa veoma ozbiljnim posljedicama.

Ban je preporučio produženje mandata mirovnih snaga UN na Golanskoj visoravni koje nadgledaju sporazum iz 1974. godine, za šest mjeseci do 30. juna.

Sužava se pobunjenički obruč oko sjedišta Asadove vlade

Sirijska vojska bombardovala je danas pobunjeničke kvartove u jugoistočnom dijelu Damaska kako bi zaustavila njihovo napredovanje oko glavnog grada.

Zbog borbi oko Damaska obustavljeni su međunarodni letovi, a UN i EU su smanjili na minimum broj svog osoblja u glavnom gradu.

Takva situacijacija upućuje na zaključak da se borbe sve više približavaju sjedištu vlade predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijski opservatorijum za ljudska prava objavio je da je u ponedjeljak u borbama širom Sirije poginulo 200 ljudi, od čega više od 60 u Damasku.

Galerija

Bonus video: