Francuska, Britanija i Njemačka osuđuju Izrael zbog širenja ilegalnih naselja

Nakon što je Palestina u UN stekla status države posmatrača, Izrael je odobrio izgradnju dodatnih ilegalnih jevrejskih naselja na njenoj teritoriji
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 19:19h

Francuska i Velika Britanija pozvale su danas na razgovore izraelske ambasadore u svojim prijestonicama kako bi izrazile zabrinutost zbog planova Izraela da nastavi gradnju ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, dok je Njemačka pozvala Izrael da odustane od tih planova.

Francuska je pozvala na razgovor izraelskog ambasadora u Parizu, ali je umanjila važnost izvještaja o mogućnosti opoziva svog ambasadora u Izraelu kao odgovor na odluku izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o širenju jevrejskih naselja.

"Izraelski ambasador u Londonu Danijel Taub zvanično je jutros pozvan u ministarstvo vanjskih poslova...

Ministar mu je izložio zabrinutost Velike Britanije", kazao je portparol Forin ofisa.

Njemačka je danas pozvala Izrael da se uzdrži od širenja ilegalnih naselja, ali je saopšteno i da će se posjeta premijera Netanjahua Berlinu ove nedjelje održati kao što je i planirano.

Rusija: Narušavanje mirovnih napora

Rusija je danas pozvala Izrael da ponovo razmotri svoje planove o širenju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji, jer bi gradnja novih kuća jako negativno uticala na napore koji se preduzimaju u svrhu obnove direktnih pregovora između Izraela i Palestine.

Dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio osude SAD-a i evropskih zemalja, Rusija je takođe kritikovala izraelsku objavu da će blokirati transfer finansijskih sredstava za Palestinsku samoupravu, nakon što je Palestini odobren status države posmatrača.

Opšta skupština UN-a glasala je u četvrtak za unapređenje palestinskog statusa u državu posmatrača, nečlanicu UN-a, a već u petak Izrael je odobrio izgradnju 3.000 dodatnih (ilegalnih) stambenih jedinica na palestinskoj teritoriji.

Bonus video: