Izraelska vlada odbacila odluku UN

Izrael će graditi 3.000 novih domova za naseljenike na Zapadnoj obali, prkoseći time odluci Generalne skupštine UN-a gdje je sada postavljena i pločica sa natpisom "Država Palestina"
59 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 14:18h

Izrael planira da izgradi 3.000 novih domova za svoje naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu prkoseći glasanju u UN-u kojim se implicitno priznaje palestinska državnost na tim područjima.

Internet portal "Ynet news" je izvijestio da je plan odobrio uži kabinet premijera Benjamina Netanjahua u četvrtak kada je Generalna skupština UN glasala za podizanje statusa Palestinaca sa "entiteta" na "posmatračku državu nečlanicu", čemu su se protivili Izrael i Vašington.

List "Haaretz" je na svom internet sajtu prenio sličnu vijest u kojoj se novi stanovi opisuju kao dio izgradnje koju planira Izrael. Izrael smatra cijeli Jerusalim svojom nedjeljivom prijestonicom, a u bilo kakvom budućem mogućem mirovnom sporazumu s Palestincima želi da zadrži i djelove Zapadne obale s naseljima.

"To je tačno: Jerusalim i Zapadna obala", rekao je visoki izraelski zvaničnik pod uslovom da mu se ne objavi ime, na pitanje o istinitosti informacije diplomatskog dopisnika lista "Haaretz".

"Netanjahu je odlučio da se izgradi još 3.000 stanova u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, kao odgovor na palestinski potez u UN", napisao je novinar na svom Tviter nalogu @BarakRavid, pozivajući se na "važnog političara".

"Uprkos obećanjima koja je dao predsjedniku SAD, Baraku Obami, premijer Benjamin Netanjahu je naredio da se nastavi izgradnja u području E1, između Jerusalima i Ma'ale Adumima čime će se izolovali sjeverni dio Zapadne obale", kaže on.

"To je izraelska agresija protiv jedne države i svijet mora da preuzme svoju odgovornost", odgovorila je Hanan Ašravi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Izraelski portal "Ynet", dodaje da je odluku da se nastavi izgradnja u zoni E1, već u četvrtak donio uži kabinet Vlade - devet glavnih ministara.

Godinama zamrznut pod pritiskom SAD, taj sporni građevinski projekat ima za cilj da koloniju Ma'ale Adumim, na Zapadnoj obali, poveže sa kolonizovanim djelovima istočnog Jerusalima, okupiranog i pripojenog Izraelu 1967. godine.

Palestinci se tome oštro protive jer će se time praktično napola presjeći oblast Zapadne obale što podriva održivost palestinske države.

"Odluka UN neće promijeniti ništa na terenu. Neće biti palestinske država bez dogovora koji bi garantovao bezbjednost izraelskih građana", rekao je Netanjahu u četvrtak uveče.

Mada je osudio glasanje u Generalnoj skupštini i kritikovao govor palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, na meti je kritike što nije uspio da odvrati Palestince od njihove namjere.

Pločica sa natpisom "Država Palestina" postavljena u UN-u

Nova pločica "Država Palestina" postavljena je u Generalnoj skupštini UN-a ispred palestinskog predstavnika Rijada Mansura, dan pošto je to tijelo unaprijedilo status Palestine u UN-u iz entiteta u posmatračku državu nečlanicu.

Mansur je u svom prvom nastupu nakon toga osudio odluku Izraela o gradnji 3.000 stanova za jevrejske doseljenike u Istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Izraelska odluka donešena je kao znak odmazde za dodjeljivanje novog statusa Palestini.

"Odluka o gradnji je direktna provokacija", ocijenio je Mansur. "Naša je ruka ispružena prema miru, ali potrebno je i da druga strana teži istom", izjavio je Mansur koji je dobio ovacije kad je zauzeo mjesto iza nove pločice u zgradi UN-a.

Izrael i SAD su kritikovali glasanje u UN-u, kazavši da predstavlja prepreku mirovnim naporima na Bliskom istoku.

Izraelci blokirali finansijska sredstva za Palestince

Ministar finansija Juval Steinic je na početku nedjeljnog sastanka savjeta ministara rekao da će 460 miliona šekela ili oko 92 miliona eura koji su se tokom mjeseca trebali da budu prebačeni Palestincima, biti blokirani, objavili su izraelski mediji.

"Na samom početku rasprave o statusu Palestine u UN-u kazali smo da odluka o statusu države posmatrača neće proći bez izraelske reakcije", podsjetio je Steinic.

"Ne namjeravam da prebacim finansijska sredstva namijenjena Palestinskoj samoupravi tokom mjeseca kako je bilo najavljeno. Sredstva će se iskoristiti za podmirivanje dugova Palestinske samouprave izraelskoj državnoj elektroprivrednoj kompaniji", kazao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio je da izraelska vlada namjerava da nastavi izgradnju 3000 dodatnih stanova u području okupirane Zapadne obale i istočnog Jerusalima.

Galerija

Bonus video: