Vojno-obavještajna agencija šalje stotine špijuna širom svijeta

DIA bi trebala da ima oko 1.600 špijuna na pozicijama širom svijeta, što je do sada nezabilježen slučaj za agenciju koja je proteklih godina na terenu imala nekoliko stotina agenata
82 pregleda 10 komentar(a)
Špijunaža, špijun, Foto: Ilustracija
Špijunaža, špijun, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 02.12.2012. 11:38h

Američka vojno-obavještajna agencija (DIA) poslaće na stotine novih špijuna širom svijeta, u sklopu ambicioznog plana koji ima za cilj uspostavljanje mreže obavještajaca koja bi po veličini konkurisala CIA, prenosi "The Washington Post".

Cilj projekta je, kako se navodi, transformacija DIA, koja se posljednjih 10 godina bavila ratovima, u obavještajnu mrežu usmjerenu na nove prijetnje, blisku CIA-i i elitnim specijalnim jedinicama.

Kad se širenje završi, DIA bi trebala da ima oko 1.600 špijuna na pozicijama širom svijeta, što je do sada nezabilježen slučaj za agenciju koja je proteklih godina na terenu imala nekoliko stotina agenata.

U taj povećani broj uključeni su vojni atašei i ostali pripadnici agencije čije djelovanje nije tajno.

Američki zvaničnici navode da će se širenje mreže obaviti u periodu od pet godina i popuniće se novom generacijom tajnih agenata.

Uvježbavaće ih CIA u saradnji sa Operativnom komandom specijalnih snaga, a zadatke će dobijati od ministarstva odbrane.

Obavještajni prioriteti Pentagona, kako navodi "The Washington Post", između ostalih, biće islamistički militanti u Africi, trgovina oružjem iz Sjeverne Koreje i Irana, kao i vojna modernizacija koju sprovodi Kina.

Reformom DIA, u kombinaciji sa rastom CIA nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. nastaće špijunska mreža do sada nezabilježene veličine.

Taj plan odražava sklonost administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame špijunaži i tajnim akcijama u odnosu na primjenu konvencionalne sile.

Za razliku od CIA, obavještajna služba Pentagona nije ovlašćena da sprovodi tajne operacije koje prelaze granice prikupljanja podataka, poput napada bespilotnim letjelicama, političke sabotaže i naoružavanje militanata.

Bonus video: