Talibani napali međunarodnu vojnu bazu u Avganistanu

Talibanski bombaši samoubice napali su danas zajedničku američko-avganistansku vojnu bazu na aerodromu u Džalalabadu, u istočnom Avganistanu
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 11:24h

U napadu na zajedničku američko-avganistansku vojnu bazu na aerodromu u Džalalabadu, u istočnom Avganistanu, poginulo je devet napadača i najmanje pet Avganistanaca, javili su zvaničnici.

Bombaši samoubice aktivirali su eksploziv kod kapije baze, poslije čega je uslijedila razmjena vatre koja je trajala najmanje dva sata, u borbama su bili uklujučeni i američki helikopteri koji su pucali na talibanske borce prije nego što su savladani.

U današnjem napadu dva vozila puna eksploziva krenula su punom brzinom ka glavnoj kapiji baze oko 6.00 po lokalnom vremenu. Prvo vozilo je eksplodiralo kod same kapije, rekao je portparol policije provincije Nangarhar u kojoj se nalazi Džalalabad.

Stražari su otvorili vatru na drugo vozilo prije nego što je i ono eksplodiralo, dodao je on. Portparol policije je rekao da je poginulo pet Avganistanaca (tri vojnika i dva civila), da je 18 povrijeđeno a napadači su izgubili devetoro ljudi.

U napadu je učestvovalo devet napadača, rekao je on, njih troje poginulo je u samoubilačkim eksplozijama a još šest naouružanih napadača poginulo je u borbama koje su trajale nekoliko sati.

Međunarodne snage su opisale napad kao neuspjeh talibanskih napadača.

"Možemo da potvrdimo da su pobujnenici, uključujući više bombaša samoubica napale jutros vazdušnu bazu Džalalabad. Ni jedan od napadača nije uspio da pređe perimetar baze", rekao je pukovnik Hagen Meser, portparol za medjunarodnu vojnu koaliciju u Avganistanu u elektronskoj poruci. On je rekao da su borbe završene oko podne i da je prema izvještajima jedan pripadnik avganistanskih snaga bezbjednosti ubijen.

Pukovnik Hagen Meser je dodao da je nekoliko stranih vojnika ranjeno, ali nije dao više detalja.

"Konačna procjena onog što se jutros desilo nije još gotova ali prvobitni izvještaju ukazuju na to da je bilo tri bombaša samoubica", rekao je Meser.

Ovo je najveći sukob u bazi u Džalalabadu od februara kada je u eksploziji automobila bombe na ulasku u bazu ubijeno devet Avganistanaca, od kojih su šestoro bili civili.

Galerija

Bonus video: