Najbolje je roditi se u Švajcarskoj

Koja će zemlja pružati bebama najkvalitetnije uslove 2013.
90 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 09:25h

Voren Bafet, jedan od najuspješnijih investitora u svijetu, rekao je da je sve dobro što mu se desilo direktno povezano sa činjenicom da je rođen u pravoj zemlji – Sjedinjenim Državama i u pravo vrijeme (1930). Prije četvrt vijeka, kada je „The World in 1988“ rangirao 50 država prema tome gdje bi bilo najbolje roditi se 1988, Amerika je bila na prvom mjestu.

Koja zemlja će u godinama pred nama nuditi najbolje šanse za zdrav, bezbjedan i prosperitetan život, pokušao je da utvrdi Ekonomist intelidžens junit (EIU), sestrinska kompanije britanskog „Ekonomista“.

Povezali su indeks kvaliteta života sa rezultatima ličnog doživljaja sreće. Bogatstvo pomaže više nego bila šta drugo, ali nije sve u tome. U obzir se moraju uzeti i kriminal, povjerenje u javne institucije, kao i kvalitet porodičnog života. Indeks uzima u obzir 11 statistički značajnih indikatora.

Neki su fiksni, poput geografskog položaja, dok se drugi mijenjaju veoma sporo tokom vremena (demografija, mnoge društvene i kulturne karakteristike) a neki zavise od politike i stanja svjetske ekonomije.​ Uprkos globalnoj krizi, u nekim aspektima vremena nikada nisu bila bolja.

Prvih deset, od ukupno 80 mjesta, zauzimaju male ekonomije, od koji je polovina u Evropi. Samo jedna – Holandija – je iz eurozone. Skandinavske države su u vrhu, dok krizom pogođeni jug (Grčka, Portugal i Španija) zaostaje uprkos prednostima povoljne klime

Imajući u vidu sve ove podatke, i mogući razvoj događaja narednih godina, EIU je došao da zaključka da se 2013. najbolje roditi u Švajcarskoj, dok je na drugom mjestu Australija.

Prvih deset, od ukupno 80 mjesta, zauzimaju male ekonomije, od koji je polovina u Evropi. Samo jedna – Holandija – je iz eurozone. Skandinavske države su u vrhu, dok krizom pogođeni jug (Grčka, Portugal i Španija) zaostaje uprkos prednostima povoljne klime.

Tek 16. mjesto dijele SAD, gdje bebe nasljeđuju dugove prethodnih generacija, i Njemačka. Francuska je na 26. mjestu, a Velika Britanija na 27.

Uprkos ekonomskoj dinamici, nijedna od takozvanih BRIC država (Brazil, Rusija, Indija i Kina) nema impresivan rezultat. Najgore mjesto za novorođenče u 2013. godini pripalo je Nigeriji.

Jugoslavija 1988. bila na 39. mjestu

Od država bivše Jugoslavije, Slovenija se našla na 32. mjestu, Hrvatska na 46, a Srbija je zauzela 54. poziciju, koju dijeli sa Alžirom. Jugoslavija se na popisu iz 1998. godine našla na 39. mjestu.

„Ekonomist“ piše da je 1988. Americi pomoglo da se nađe na prvom mjestu to što su prilikom rangiranja uzeti u obzir faktori kulturnog siromaštva i stepen do kojeg jedna zemlja, uprkos svim svojim kvalitetima, može biti beznadežno dosadna.

Švajcarska je prošla užasno sa oba aspekta. Londonski nedjeljnik podsjeća da u filmu „Treći čovjek“, lik Hari Lajm, kojeg glumi Orson Vels, kaže da su Italijani za 30 godina imali ratove, ubistva i teror Bordžija, ali su za to vrijeme stvorili Mikelanđela, Leonarda da Vinčija i renesansu.

Švajcarska živi 500 godina u miru i napravila je sat s kukavicom.

Galerija

Bonus video: