U Australiji krenula sa prodajom nova pakovanja cigareta

Procenat pušača u Australiji opao je u proteklih 60 godina sa 50 na 15 odsto, a vlada planira da do 2018. smanji broj pušača na 10 procenata
86 pregleda 5 komentar(a)
pakovanja cigareta Australija, Foto: Theatlanticwire.com
pakovanja cigareta Australija, Foto: Theatlanticwire.com
Ažurirano: 02.12.2012. 09:45h

Australija je postala prva zemlja u svijetu u kojoj će se sve cigarete prodavati bez logotipa proizvođača, u istim pakovanjima maslinaste boje na kojima su fotografije koje prikazuju užasavajuće posljedice koje pušenje ostavlja na zdravlje.

Zakon koji propisuje takav izgled pakovanja cigareta usvojen je prošle godine, a juče je stupio na snagu uprkos kampanji duvanske kompanije protiv njegove primjene.

Prema riječima jedne kasirke u Sidneju, pušači smatraju odbojnim pakovanja koja sadrže, između ostalog, fotografije gangrenoznog stopala, raka pluća, raka jezika i usne duplje.

Pušače naročito uznemiravaju fotografije bolesnog djeteta koje ima disajnih problema zbog duvanskog dima i gangrenoznog stopala, kazala je za AFP kasirka Sandžid Amatia.

Prodavac Anas Hasan rekao je da kupci uglavnom biraju pakovanja na kojim ljudska ruka gasi cigaretu, dok pojedini pušači kupuju tabakere kako ne bi morali da gledaju jezive slike.

„Mrze ih. Ja pušim i mrzim ih“, rekao je Hasan o ovim pakovanjima.

Staford Sanders iz ASH-a, organizacije koja se bori protiv pušenja, upitao je: „Ako barem jedno dijete odustane od pušenja zbog ovih pakovanja, zar onda nije vrijedjelo?“

Luisa Bruks, međutim, tvrdi da nije primijetila nova pakovanja.

„Ja sam studetkinja koja je pod stresom“, rekla je nakon što je kupila cigarete na kojima je bila fotografija djeteta u bolnici sa maskom za kiseonik. „Jednog dana ću definitivno prestati da pušim... Ali sada ne želim“.

Procenat pušača u Australiji opao je u proteklih 60 godina sa 50 na 15 odsto, a vlada planira da do 2018. smanji broj pušača na 10 procenata.

Istraživanja su pokazala da, ako ljudi ne počnu puštiti do 26. godine, u 99 odsto slučajeva neće početi ni kasnije.

„Ako možemo da spriječimo mlade ljude da puše, onda im je to poklon za cijeli život“, poručila je ministarka zdravlja Tanja Plibersek.

Bonus video: