Okean u Australiji danju crven, noću flourescentno plav

Prirodni fenomen se događa kada alge počnu da cvjetaju i kad se skupi mnoštvo sićušnih biljaka, koje mogu biti različitih boja
155 pregleda 4 komentar(a)
crveni okean, Australija, Foto: Thetimes.co.uk
crveni okean, Australija, Foto: Thetimes.co.uk
Ažurirano: 30.11.2012. 10:34h

Čuvena australijska plaža Bondi u Sidneju zatvorena je nakon što je cvjetanje algi obojilo more u crveno. Zbog istih algi, okean noću postaje fluorescentno plav.

Prirodni fenomen se događa kada alge počnu da cvjetaju i kad se skupi mnoštvo sićušnih biljaka, koje mogu biti različitih boja, formirajući spektakularan prizor.

Pojava poznata kao Noctiluca scintillans, ili morska iskra, nema otrovno dejstvo, ali se plivanje u “obojenim” djelovima mora ne preporučuje, zato što alge, koje sadrže amonijak, mogu da izazovu iritaciju kože i očiju.

"More izgleda kao da je prekriveno slojem ulja boje paradajza"

Cjvetanje, poznato i kao "crvena plima", češće se događa tokom proljeća i jeseni, kada je temperatura vode viša i kada postoji intenzivnije kretanje u okeanskim strujama. Prema jednoj teoriji, ovaj efekat je izazvalo izbijanje na površinu vode bogate hranljivim materijama.

Turisti čekaju da se alge raziđu

Pretpostavlja se da je velika količina ribe uginula zbog uticaja koje alge imaju na njih.

"Vidio sam plavo svjetlo koje je dopiralo sa plaže i pomislio da potiče od ribarskih lampi"

Turisti i lokalno stanovništvo se nadaju da će se alge razići do vikenda, kada se očekuje temperatura od 40 stepeni Celzijusa. "More izgleda kao da je prekriveno slojem ulja boje paradajza", rekao je spasilac.

Fantastičan prizor može se vidjeti i tokom noći, kada zahvaljujući talasima alge svjetle u jarkoplavoj boji.

"Vidio sam plavo svjetlo koje je dopiralo sa plaže i pomislio da potiče od ribarskih lampi. Onda su počeli talasi i sve je sijalo. Viđao sam takav prizor ranije, ali svjetlo je ovoga puta bilo najjače", rekao je stanovnik po imenu Met Smit.

Noćna promjena boje: Okean

Bonus video: