Kairo, još jedna teška noć

Još jedna noć u Kairu protekla je u sukobima policije i demonstranata. Egipatski predsjednik Muhamed Mursi obratiće se naciji putem televizije. Prvi put u istoriji štrajkuje i visko sudstvo.
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 12:15h

Nezadovoljni Egipćani ponovo su se sukobili sa policijom na kairskom trgu Tahrir, do sada su poginule dvije osobe, a na stotine je povrijeđeno. Hiljade Egipćana i dalje protestuje zbog spornog ukaza egipatskog predsjednika Muhameda Mursija kojim je sebe zaštitio od sudske pravde i zakona.

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi obratiće se naciji povodom dekreta koji je usvojio prošle sedmice i uličnih protesta koji su izbili nakon toga.

Kako je agenciji Rojters rekao izvor iz predsjednikovog okruženja, Mursi će se večeras putem televizije obratiti naciji i nastojaće da razjasni ustavni dekret i zašto ga je objavio.

Izvor koji je želio da ostane anoniman naveo je i da Mursi o dekretu nije želio da informiše svoje savjetnike kako do medija ili zvaničnika u sudstvu ne bi dospjele bilo kakve informacije o tome.

Dekret, zbog koga je u Egiptu izbila kriza, bio je šok i za neke ličnosti iz Mursijevog tima. To je bio korak sa ogromnim pravnim posljedicama koji je iznenadio čak i samog ministra pravde.

Ranije danas, egipatski Kasacioni, Apelacioni i Vrhovni ustavni sud su objavili da su stupili u štrajk koji će trajati sve dok predsjednik Mursi ne povuče dekret o proširenju njegovih nadležnosti.

Vrhovni ustavni sud je optužio Mursija za neopravdani napad na njegovu nezavisnost prilikom iznošenja razloga za donošenje dekreta.

U međuvremenu, egipatska stranka Muslimanska braća pozvala je pristalice na novi miting u subotu u Kairu, u znak podrške predsjedniku Mursiju.

Visoki zvaničnik Muslimanske braće Mahmud Gozlan najavio je, u izjavi za agenciju AFP, da će miting podrške biti održan u Kairu, bez navođenja tačne lokacije.

Egipatski sudovi odbili da rade zbog Morsijevog dekreta

Najviši egipatski apelacioni sudovi obustavili su danas rad, u znak protesta zbog dekreta predsjednika države Mohameda Morsija.

Spor između predsjednika i pravosudnih organa Egipta izbio je pošto je Morsi dekretom sebe izuzeo od nadzora bilo koje vrste, pa i sudskog. Zbog neslaganja s dekretom, Egipćani su od prošle nedjelje ponovo počeli da protestuju širom zemlje.

Na jučerašnjem protestu u glavnom gradu Kairu, okupilo se najmanje 200.000 ljudi, tražeći od predsjednika da opozove dekret.

Sudije viših i nižih apelacionih sudova odlučili su da se ne vrate na posao dok Morsi ne opozove sve odluke, prenijela je državna televizija.

Mnogi od sudova u Egiptu već su prestali s radom zbog štrajkova.

Predsjednik Visokog apelacionog suda je Mohamed Mumtaz Metvali, koji predsjedava i Vrhovnim savjetom pravosuđa, koji nadzire sudstvo u zemlji. Članovi Savjeta razgovarali su u ponedjeljak sa Morsijem o spornim dekretima.

U saopštenju koje je kasnije izdao predsjednički kabinet, istaknuto je da je Morsijevo objašnjenje dekreta zadovoljilo Savjet, koji, međutim, nije javno komentarisao sastanak s predsjednikom.

Sudije Visokom apelacionog suda, odnosno Kasacionog suda, u saopštenju su Morsijeve dekrete opisali kao "nečuven" napad na pravosuđe i njegove principe.

Dodaje se da je odluka sudova da obustave rad takođe "bez presedana", ali opravdana je "jačinom" krize.

S druge strane, Vrhovni ustavni sud, najviši sud u zemlji, odbacio je optužbe Morsija i njegovog Muslimanskog bratstva da je učestvovao u zavjeri protiv njegove vlade.

Ustavni sud je u junu donio odluku da se raspusti donji skupštinski dom, kojim dominiraju islamisti, a u nedjelju bi trebalo da presudi o legalnosti donjeg doma i stočlanog odbora za nacrt novog ustava.

Presuda, bez obzira kakva bude bila, prema ocjeni agencije AP, predstavlja direktan izazov za Morsija, koji je u junu preuzeo funkciju kao prvi slobodno izabrani predsjednik poslije protesta u kojima je svrgnut višedecenijski lider Mubarak, i u međuvremenu razgnjevio prodemokratske aktiviste koji ga optužuju da se ponaša isto kao njegov prethodnik.

Politička kriza izbila je prošlog četvrtka, kada je Morsi izdao ustavnu deklaraciju koja ga je izuzela od svakog nadzora, pa i sudskog, a slična zaštita garantovana je i donjem domu Parlamenta i stočlanom odboru koji radi na nacrtu novog ustava.

Morsi i njegovo vladajuće Muslimansko bratstvo optužili su sudstvo da njime dominiraju namještenici još iz ere svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji pokušavaju da potkopaju novog predsjednika.

Galerija

Bonus video: