Amerikanke hoće u rat!

Četiri pripadnice američke vojske podnijele su tužbu protiv vojnog zakona, koji zabranjuje učešće žena vojnika u borbama. Ženama je zabranjeno da služe kao vojno osoblje na oko 230 hiljada različitih pozicija
9 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2012. 13:40h

Dugogodišnji vojni zakon, kojim se zabranjuje učešće žena u borbama, četiri pripadnice američke vojske pokušaće da pobiju tužbom koju su podnijele.

"Zakon je pogrešan, pošto se taktika i tehnika ratovanja stalno mijenjaju, a i zabrana postavljanja ženskog osoblja na preko 30 odsto pozicija, ograničava karijeru žena u vojsci", navodi se u tužbi.

Američka unija za građanske slobode raspravljala je o žalbi koju su podnijele pripadnice američke vojske, tvrdeći da je vojni zakon, kojim se zabranjuje ženama vojnicima da učestvuju u borbama, zasniva na polnoj diskriminaciji, te je samim tim neustavan, prenosi britanski Gardijan.

"Nakon skoro jednog vijeka, otkako su se žene izborile za pravo glasa, vojni zakon o borbi isključuje učešće žena kao ravnopravnih građana u vojnoj odbrani naše države", ističe se u tužbi četiri žene, koje su učestvovale u borbama u Iraku i Avganistanu.

U tužbi se dalje navodi kako im je karijera upravo ograničena usljed nemogućnosti da se dokažu i konkurišu za određene pozicije.

Restrikcije prema ženama u vojsci SAD se postepeno smanjuju. U februaru ove godine Ministarstvo odbrane dozvolilo je ženama da služe u odredima koji imaju od 300 do 1.300 pripadnika.

Međutim, ženama i dalje nije dozvoljeno da služe u manjim specijalnim ili pješadijskim jedinicama, koje direktno učestvuju u borbama.

Ženama vojnicima zabranjeno je da služe kao vojno osoblje na oko 230 hiljada različitih pozicija. Međutim, u Iraku i Avganistanu, gdje vojni zakoni blijede, žene su učestvovale u borbama uprkos pravilima, ističe Američka unija za građanske slobode.

Važeći vojni zakon, donešen 1994. godine, dozvoljava ženama vojnicima da služe u borbenim jedinicama kao bolničarke, obavještajne i komunikacione trupe, na nivou bataljona, ali np. dvije žene ne mogu zauzimati istu poziciju u jednom bataljonu.

Zvanična vojska nekad "zaobilazi" pravila i dozvoljava ženama da učestvuju u borbama, ali im se nikad ne pripisuje zvanična zasluga za učešće u borbama, tvrde pojedini vojni zvaničnici.

Američko vojno vazduhplovstvo za sada pruža ženama najviše mogućnosti, s obzirom na to da nema polnih restrikcija, pa žene tu mogu da obavljuju 99 odsto poslova.

Galerija

Bonus video: