Španija, Norveška i Švajcarska glasaće za Palestinu, Crna Gora uzdržana

Španija, Norveška i Švajcarska glasaće u UN da Palestina postane "država nečlanica UN kao posmatrač"
24 komentar(a)
UN njujork, Foto: Rojters
UN njujork, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.11.2012. 18:46h

Crna Gora će biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o unapređenju statusa Palestine u državu nečlanicu posmatrača u Ujedinjenim nacijama (UN), najavljeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Generalna skupština UN glasaće sjutra o zahtjevu Palestine da postane država posmatrač, nečlanica svjetske organizacije. Time bi se Palestina prvi put priznala kao država u međunarodnim okvirima.

"Naš uzdražan stav ne znači neutralnost po ovom pitanju, već počiva na dubokom uvjerenju da svako pitanje iz višeslojnog izraelsko-palestinskog i bliskoistočnog mirovnog paketa treba rješavati u duhu sporazumijevanja, a ne prouzrokovanja novih razlika i podjela", obrazloženo je iz Ministarstva.

"Španija će sutra glasati potvrdno na palestinski zahtjev jer vjerujemo da je to rješenje koje najviše odgovara postizanju mira na Bliskom istoku", rekao je šef španske diplomatije Manuel Garsija-Margalo.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će glasati za palestinski zahtjev, na sastanku Generalne skupštine UN.

Isto će učiniti i Švajcarska, koja je navela da je palestinski lider Mahmud Abas obećao da će poslije glasanja još više uložiti napore za obnovu mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus (Laurent Fabius) izjavio je juče u Parizu da Francuska planira da glasa u korist priznavanja palestinske države u Generalnoj skupštini UN ove nedjelje.

S tom izjavom, Francuska kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, postala je prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava Palestinu kao državu.

Palestinsi premijer Abas je za 29. novembar najavio glasanje na Generalnoj skupštini UN o tome da se status Palestinske uprave u svjetskoj organizaciji unaprijedi sa "entiteta" na "država nečlanica".

Abas: "Idemo u UN potpuno uvjereni u uspjeh"

Palestinski lider Mahmud Abas prisustvovaće sjutra glasanju u UN rezolucije u kojoj se traži da Palestina postane država posmatrač nečlanica UN.

Nacrt rezolucije, za koji se očekuje da će biti izglasan, traži od Generalne skupštine UN da Palestini da status "države posmatrača nečlanice UN" i izražava nadu da će Savjet bezbjednosti na dobar način reagovati na kandidaturu Palestine kao punopravne članice UN.

Taj zahtjev je 2011. godine podnio Abas. U nacrtu rezolucije se poziva na nastavak mirovnih pregovora sa "ustanovom države Palestine koja živi pored Izraela u miru i bezbjednosti na osnovu granica od prije 1967. godine".

"Idemo u UN potpuno uvjereni u uspjeh", rekao je Abas u Ramali pred oko hiljadu ljudi.

Status zemlje posmatrača omogućiće Palestini da se uključi u brojne organizacije i međunarodne povelje, kao što je Međunarodni krivični sud ili Ženevska konvencija za zaštitu civila.

Međutim, američki Stejt department je juče saopštio da ukoliko se glasa pozitivno za rezoluciju Kongres ne namkerava da deblokira 200 miliona dolara pomoći koji je Vašington ranije obećao.

Izrael je takođe zaprijetio blokadom takse na račune Palestine i da će smanjiti broj izdavanja dozvola za rad Palestincima.

Neimenovani izraelski zvaničnik je rekao da će reakcije zemlje zavisiti kako će Palestinci koristi novi status.

Bonus video: