Veliki protest na trgu Tahrir: Narod ne prihvata dekret

Protest će biti održan na kairskom Trgu Tahrir, središtu pobune prije skoro dvije godine protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka
0 komentar(a)
Protest Egipat, Foto: Beta/AP
Protest Egipat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2012. 08:41h

Protivnici egipatskog predsjednika Mohameda Morsija održaće protest u Kairu sa zahtjevom da predsjednik ukine nedavni dekret kojim je sebi proširio ovlašćenja.

Protest će biti održan na kairskom trgu Tahrir, središtu pobune prije skoro dvije godine protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, prenijela je agencija Rojters.

Morsija opozicija optužuje da je sebi dao ovlašćenja savremenog faraona, kada je prošle sedmice izdao dekret kojim se sprječavaju sve pravne radnje na bilo koju njegovu odluku dok ne bude novi parlament izabran.

Međutim, demonstranti su saopštili da se neće povući sa Trga Tahrir dok se dekret u potpunosti ne povuče. Sa druge strane, egipatski islamisti na čelu sa Muslimanskom braćom juče su odustali od današnjeg održavanja kontramitinga podrške Morsiju.

Morsi je preuzeo dužnost predsjednika u junu i ovo je najveća kriza od tada kojom je nacija podijeljena na islamiste i njihove protivnike. Jedna osoba je ubijena i oko 370 je povrijeđeno u nasilju od kako je Morsi izdao dekret u četvrtak.

Bonus video: