UN: Japan nije dovoljno zaštitio ljude poslije nesreće

Izvjestilac Ujedinjenih nacija za zdravstvena prava Anand Grover izjavio je danas da Japan nije dovoljno zaštitio zdravlje stanovništva i zaposlenih koji su bili pogođeni nuklearnom katastrofom u Fukušimi 11. marta 2011. godine
1 komentar(a)
Anand Grover, Foto: Rojters
Anand Grover, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.11.2012. 17:02h

Izvjestilac Ujedinjenih nacija za zdravstvena prava Anand Grover je izjavio da je japanska Vlada isuviše optimistično gledala na opasnosti od radijacije kada su se u atomskoj centrali Fukušima djelimično istopili reaktori. Takođe je rekao da su zdravstveni pregledi ugroženih zaposlenih u toj centrali bili tek sporadični, i da su se mnogi stanovnici kontaminirane oblasti oko Fukušime žalili da im vlasti nisu dopustile uvid u rezultate pregleda obavljenih poslije katastrofe.

Topljenje reaktora bilo je posljedica isključenja sistema za hlađenje usljed cunamija koji je, nakon zemljotresa, poplavio atomsku centralu na sjeveroistočnoj obali Japana.

Nekoliko istražnih timova, uključujući i jedan poslanički, optužilo je vladu za prikrivanje činjenica o zagađenju, odnosno za odlaganje saopštenja o tome što je dovelo do nepotrebnog izlaganja stanovništva radijaciji. Ovakvo ponašanje je takođe povećalo ionako duboko nepovjerenje javnosti u vladu i nuklearnu energiju.

Mada je pohvalio sadašnje preglede evakuisanih stanovnika, Anand Grover je ukazao da je obuhvaćen tek uzak segment od dva miliona ljudi iz okoline Fukušime i da se funkcionisanje tiroidne žlijezde provjerava samo kod djece. Po njegovim riječima, zdravstvenim pregledima bi trebalo obuhvatiti "sve zone pogođene radijacijom" duž najvećeg dijela sjeveroistočne polovine japanskog ostrva Honšu, a ne samo okolinu centrale.

Do sada je pregledana samo četvrtina stanovništva oblasti Fukušima. Grover je rekao da mnogi zaposleni u centrali koji su bili angažovani na određeno vrijeme, nisu imali pristup zdravstvenim pregledima. "Obim ovih pregleda je, na žalost, uzak, pošto se oslanja na ograničena iskustva Černobilske (nuklearne) katastrofe (iz 1986. godine), ignorišući epidemiološke studije koje ukazuju na pojavu raka kao i drugih bolesti u slučaju izlaganja malim dozama radijacije.

Černobil nije dobar primjer, jer u prve tri godine poslije (katastrofe) uopšte nije bilo podataka", rekao je Grover.

Zvaničnik UN je sproveo 11-dnevnu istragu u Fukušimi i drugim oblastima koju je završio danas, a izvještaj će podnijeti Vladi Japana.

Bonus video: