Ehud Barak se povlači iz politike

"Nisam donio ovu odluku bez oklijevanja ali sam je donio svim srcem", istakao je on priznavši da je nedjeljama razmišljao o odluci
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 11:45h

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak objavio je iznenađujuću odluku da se povlači iz politike, iako mu rejting raste nakon sukoba Izraela i Hamasa.

Barak, koji se smatra glavnim arhitektom politike Izraela u odnosu na iranski nuklearni program, objavio je da se neće kandidovati za izraelske izbore 22. januara.

"Odlučio sam da se povučem iz političkog života i da se ne kandidujem za sljedeći Kneset. Okončaću mandat ministra odbrane kada se osnuje sledeća vlada, za oko tri mjeseca", rekao je Barak.

Ispitivanja javnog mnjenja još ranije su pokazivala da se njegova mala partija Acmaut ne bi dobro plasirala na izborima. Barak je bio ministar odbrane od 2007. i premijer od 1999. do 2001. godine.

On je 1999. pobijedio sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanijahua na opštim izborima na platformi koja je uključivila obećanje o povlačenju iz južnog Libana.

Sedamdesetogodišnji Barak je u izraelskoj armiji služio 39 godina i na kraju postao načelnik generalštaba. Poslije je bio ministar unutrasnjih poslova, šef diplomatije, premijer i ministar odbrane.

"Nisam donio ovu odluku bez oklijevanja ali sam je donio svim srcem", istakao je on priznavši da je nedjeljama razmišljao o odluci.

"Želim da posvetim više vremena svoj porodici. Osjećam da sam iscrpio svoju političku aktivnost koja nikada nije bila predmet moje želje. Postoje mnogi načini za mene da služim državi, ne samo kroz politiku", dodao je Barak.

Barakova ostavka mogla bi da znači nestanak najumjerenijeg uticaja na Netanijahua vođe konzervativnog Likuda, koji se smatra jastrebom u izraelskoj politici i koji će, kako pokazuju ispitivanja javnog mnjenja, ponovo biti premijer.

Barak je često bio neslužbeni Netanijahuov izaslanik u Vašingtonu u pokušaju da izgladi razlike s Bijelom kućom.

Ne isključuje se međutim mogućnost da Barak i dalje utiče na izraelsku politiku.

Galerija

Bonus video: