Kinezi planiraju da izgrade oblakoder za 90 dana

“Tradicionalno građevinarstvo je haotično. Mi smo, međutim, građevinarstvo preselili u fabriku”, kaže Džen Jue, predsjednik kompanije BSB
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2012. 08:10h

Kineska građevinska kompanija BSB, poznata po izgradnji visokih zgrada u nevjerovatno kratkim vremenskom rokovima, vjeruje da je svoj proces gradnje pojednostavila u toj mjeri, da je u stanju da za 90 dana podigne najviši oblakoder na svijetu.

Kompanija o kojoj je riječ ovog je mjeseca postavila temelje svog projekta Skaj siti, čija izgradnja treba da počne u januaru, a da se okonča u martu. Ukoliko sve protekne kako je planirano, Skaj siti će imati 220 spratova i biće za 10 metara viši od trenutno najviše zgrade na svijetu, oblakodera Burdž Kalifa u Dubaiju.

Ljepota kao žrtva jednostavnosti

Princip BSB je da se arhitektonska ljepota žrtvuje jednostavnosti, a zgrade koje ova kompanija gradi visoke su i uglaste, sagrađene od blokova. Praktično bi se moglo reći da ona gradi zgrade od lego kockica, ali u stvarnom životu.

Razlaganje svake zgrade na jednostavnijne blokove koji se slažu jedni na druge omogućava im da grade zapanjujućim tempom

“Tradicionalno građevinarstvo je haotično. Mi smo, međutim, građevinarstvo preselili u fabriku”, kaže Džen Jue, predsjednik kompanije, u intervjuu za internet magazin "Wired".

BSB elemente za gradnju priprema van samog gradilišta, tako da se nakon početka gradnje sve lako uklapa i salaže, precizno kao lego kockice.

Razlaganje svake zgrade na jednostavnijne blokove koji se slažu jedni na druge omogućava im da grade zapanjujućim tempom, pa bi i planirani Skaj siti svakoga dana trebalo da naraste za 5 novih spratova, dok je zgradu od 30 spratova ova kompanija u stanju da izgradi za samo 15 dana.

BSB tvrdi da će konstrukcija biti dovoljno jaka da izdrži zemljotres od 9 stepeni Rihterove skale

Čitav život u oblakoderu

Kada bude sagrađen, Skaj siti će na raspolaganju imati jeftine stanove, luksuzne apartmane, bolnicu, školu i prodajni prostor.

BSB tvrdi da će konstrukcija biti dovoljno jaka da izdrži zemljotres od 9 stepeni Rihterove skale, a ako se u nekim od prodajnih prostora u okviru ove monumentalne građevine budu nalazile i prodavnice hrane, biće praktično moguće da se osoba u njoj rodi i da nikada ne mora da izlazi napolje, ukoliko to i želi.

Pogledajte video o zgradi koju je kompanija BSB napravila po "lego" principu.

Galerija

Bonus video: