Tajlandski demonstranti traže ostavku Šinavatrine sestre

Tajlandska policija upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante protiv vlade koji su probili barikade i sukobili se sa snagama sigurnosti tražeći danas smjenu vlade premijerke Jingluk Šinavatre
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 20:51h

Više od 60 osoba povrijeđeno je tokom masovnog mitinga opozicije na Kraljevskom trgu u istorijskom centru glavnog grada Tajlanda, Bangkoku

Dva policajca su dopremljena u bolnicu u Bangkoku u teškom stanju.

Za ljekarsku pomoć obratilo se deset policajaca i 51 demonstrant, a većina je zadobila povrede od udaraca i trovanje suzavcem, prenijela je RIA Novosti.

Antivladina grupa Čuvari Sijama (Phithak Siam), na čijem čelu je penzionisani general kopnene vojske Bunlet Keoprasit, organizovala je masovni miting kod zgrade parlamenta.

Rojalistička stranka Čuvari Sijama vladu premijerke Jingluk Šinavatra optužuje za korupciju a nju lično da je marioneta svoga brata, bivšeg premijera Tajlanda, sada državljanina Crne Gore, Taksina Šinavatre, koji je svrgnut 2006. godine u vojnom udaru.

"Ako ne mogu svrgnuti ovu vladu spreman sam da umrem", rekao je general kopnene vojske Bunlet Keoprasit svojim pristalicama. "Svijet će vidjeti ovu korumpiranu i okrutnu vladu. Svijet može da vidi vladu marionete".

Miting je pripreman tokom mjeseca, a njegov zvaničan cilj bio je svrgavanje premijera Jingluk Šinavatre mirnim putem.

Vlasti su rasporedile 17.000 policajaca na mjestu okupljanja demonstranata i pozvale se na unutrašnji bezbjednosni zakon koji organima reda omogućava da hapse učesnike protesta, sprovode bezbjednosne provjere i postavljaju blokade puteva, javio je Rojters.

Taksin je i dalje figura koja izaziva velike podjele u Tajlandu, gdje se njegove pristalice i protivnici od 2006. godine smjenjuju kako bi osporili pravno na vlast različitih administracija.

Tako su pristalice sadašnje vlade 2010. godine organizovale demonstracije koje su trajale više od dva mjeseca, a u čijem je gušenju ubijena najmanje 91 osoba.

Organizatori mitinga, koji su vlasti odobrile, očekivali su danas učešće stotina hiljada ljudi, ali je policija saopštila da je danas bilo prisutno oko 22.000 demonstranata.

Kasno popodne Keoprasit, penzionisani general koji se stavio na čelo protesta, je proglasio miting završenim radi izbjegavanja krvoprolića.

General je u izjavi tajlandskim medijima priznao da je razlog raspuštanja mitinga to što nije došlo dovoljno ljudi.

"Čuvari Sijam neće više izlaziti na ulice, ovo je naš posljednji miting, a ja ne namjeravam više da se bavim politikom", rekao je novinarima penzionisani oficir.

Galerija

Bonus video: