SPAS U ZADNJI ČAS

UN evakuisao 76 zvaničnika Konga

Više desetina sudija, funkcionera i novinara evakuisani su "vazdušnim mostom" UN-a s teritorije pod kontrolom pobunjeničke grupe M23 u istočnom Kongu, saopštile su UN u Njujorku
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 19:01h

Misija UN u Kongu (Monusco) navela je da je evakuisano 76 osoba za koje se smatra da bi mogli biti meta pobunjenika, prenosi italijanska agencija Ansa.

"Mnogi od njih, među kojima su sudije, vladini funkcioneri, policajci, novinari i aktivisti organizacija za zaštitu ljudskih prava su potražili utočiste u sjedištu UN-a", kazao je Kiran Drajer, portparol operacija mirovnih snaga UN, prema kome je situacija na terenu alarmantna.

Pobunjenici su juče odbacili apel afričkih lidera da se povuku iz istočnog kenijskog grada Gome i zaprijetili da će nastaviti napredovanje sve dok ne počnu direktni pregovori s predsjednikom Džozefom Kabilom.

Pobunjenička grupa M23, za koju se vjeruje da ima podršku Ruande, saopštila je da će "osloboditi cijelu zemlju" nakon zauzimanja Gome na granici s Ruandom.

Predsjednici Konga, Ruande i Ugande, Džozef Kabila, Pol Kagame i Joveri Museveni izdali su juče, nakon sastanka, zajedničko saopštenje u kojem se navodi da pobunjenička grupa M23 mora da prekine ofanzivu i povuče se iz Gome, dok je Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno donio odluku o uvođenju sankcija liderima pobunjeničke grupe M23 u Kongu, koja je okupirala Gomu, uprkos prisustvu mirovne misije UN-a u tom gradu.

U rezoluciji Savjeta bezbjednosti traži se momentalno povlačenje pobunjenika iz Gome i njihovo raspuštanje i razoružavanje, dok se od vlasti te afričke države traži da ponovo uspostave kontrolu nad istočnim djelovima Konga.

Pobunjenici koji kontrolišu Gomu u međuvremenu su se oglasili porukom da, poslije zauzimanje tog grada, namjeravaju da "oslobode cijelu zemlju".