BORBE ZA GRAD

Žestoke borbe u Damasku, pobunjenici bombarduju južnu četvrt

Žestoke borbe su se danas vodile između pobunjenika i vladinih snaga u južnim četvrtima Damaska koji bombarduje artiljerija Bašara el-Asada, javlja Sirijska opservatorija za ljudska prava
0 komentar(a)
Sirija, Damask, Foto: Rojters
Sirija, Damask, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.11.2012. 18:42h

Za vrijeme borbi koje su trajale cijelu noć i nastavile se ujutro brojne rakete su pale na Kadam i Tadamun, dvije siromašne četvrti južnog Damaska, odakle pobunjenici pokušavaju da zauzmu centralni dio glavnog grada, precizirala je nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U drugom velikom gradu u zemlji, Alepu, vode se sukobi između pobunjenika i vojnika, dodala je ova nevladina organizacija koja se poziva na široku mrežu aktivista i ljekara u Siriji.

Režimska artiljerija je nastavila i u toku noći bombardiovanje pokrajina Dera, Idleb i Deir Ezor, koje su još od petka pod vatrom raketa i granata regularnih grupa, nastavlja Opservatorija.

U petak je poginulo stotinjak osoba u sukobima širom zemlje, gdje je oružani sukob izbio usljed represije narodne pobune u kojoj je poginulo više od 40.000 osoba u posljednjih 20 mjeseci.

Posljednjih sedmica, pobunjenici su zauzeli teren na sjeveru i drže pod opsadom veliku oblast u pokrajinama Idleb i Alep, na granici s Turskom, kao i na istoku, odakle su protjerali vojsku iz jednog važnog sektora u blizini Iraka.

Vojska, poremećena pobunom i sve više potresena, smanjila je svoje teritorijalne ambicije, kako bi se skoncentrirala na liniju koja odvaja jug, prolazeći preko Damaska i središta Sirije i spaja alauitsku zemlju i obalu, na sjeverozapadu, ocjenjuju analitičari.

Preporučujemo za Vas