Ahmadinedžad čestitao Hamasu pobjedu nad Izraelom

Hanije se zauzvrat "zahvalio Iranu za podršku", nekoliko dana nakon što je Teheran potvrdio da je isporučivao vojnu pomoć Gazi
69 pregleda 7 komentar(a)
Mahmud Ahmadinedžad, Foto: CBS
Mahmud Ahmadinedžad, Foto: CBS
Ažurirano: 24.11.2012. 13:13h

Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je u telefonskom razgovoru čestitao premijeru Ismailu Hanijeu iz Hamasa na "velikoj pobjedi" nad Izraelom.

Hanije se zauzvrat "zahvalio Iranu za podršku", nekoliko dana nakon što je Teheran potvrdio da je isporučivao vojnu pomoć Gazi.

"Iranski predsjednik je čestitao narodu Gaze i (palestinskom) otporu koji se suočio sa cionističkom agresijom na njihovoj velikoj pobjedi. Stojimo uz palestinski narod", javila je iranska novinska agencija IRNA.

Predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani kazao je u srijedu da je Iran vojno pomagao islamistički Hama.

Hamas kontroliše pojas Gaze od sredine 2007. godine nakon što je pobijedio umjereniji, sekularni Fatah. Hamasovci su ispalili prvi put rakete na Tel Aviv tokom osmodnevnog sukoba s Izraelom okončanog u 21. novembra prekidom vatre.

"Mi smo ponosni što branimo narod Palestine i Hamas i naša pomoć njima je bila i finansijska i vojna", rekao je Laridžani, podsjeća AP.

Šef iranske revolucinanarne garde general Muhamed Ali Džafari je takođe rekao u sredu da je Teheran obezbijedio tehnologiju za rakete tipa "fadžr " dometa 75 kilometara kojim je ciljan Tel Aviv, ali je porekao snabdijevanje oružjem. On je rekao da se oružje "ubrzano proizvodi" u Gazi.

I lider Hamasa Kaled Mašal, koji živi u izgnanstvu, se zahvalio Iranu kao i Egiptu za njihovu podršku tokom sukoba, istakavši da je Iran imao ulogu naoružavanju islamističke organizacije.

U izraelskoj vojnoj operaciji "Stub odbrane", najkrvavijoj posle nepune četiri godine, poginulo je više od 160 Palestinaca i šestoro Izraelaca.

Palestina je ranije danas saopštila da je situacija u pojasu Gaze ekstremno osetljiva i da se zbog izraelskog kršenja prekida vatre rizikuje podrivanje zatišja koje se tek obnovilo.

Bonus video: