"MURSI JE MUBARAK"

Egipat opet na nogama: Neće "novog faraona"

Nakon što je Mursi odlučio da postane "novi faraon", demonstracije su se pretvorile u protest protiv njegove vlade
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 20:53h

Odluka egipatskog lidera Mohameda Mursija da proširi svoja ovlaštenja uznemirila je njegove oponente i dovela da nasilnih sukoba u centralnom Kairu i drugim gradovima.

Policija je ispalila suzavac u blizini kairskog Trga Tahrir - središta revolucije kojom je 2011. svrgnut Hosni Mubarak - gdje su hiljade tražile ostavku Mursija i optužile ga da organizuje „državni puč“. Slični nemiri zabilježeni su i u Aleksandriji, Port Saidu i Suecu, prenijela je agencija Rojters.

Oponenti su optužili Mursija - čije odluke, prema dekretu, ne mogu biti poništene dok ne bude izabran novi parlament - da je novi Mubarak i da guši revoluciju.

„Ti ljudi žele da vrate režim“, uzvikivali su demonstranti na Tahriru, ponavljajući parolu korištenu za vrijeme revolucije kojom je svrgnut Mubarak. „Mursi, odlazi“, poručivali su, kao i „Mubarače, reci Mursiju da poslije trona slijedi zatvor“.

Mursijevi saradnici ističu da je cilj dekreta ubrzavanje tranzicije koju su ometale pravne prepreke, ali su Mursijevi rivali osudili njegovu odluku i nazvali ga autokratskim faraonom koji želi da Egiptu nametne svoju islamističku viziju.

„Radim u korist svih Egipćana. Neću biti pristrasan na uštrb ijednog sina Egipta“, rekao je Mursi ispred predsjedničke palate, poručujući da radi na socijalnoj i ekonomskoj stabilnosti i rotaciji vlasti.

„Mene ne brine opozicija u Egiptu, ali ona mora biti stvarna i snažna“, rekao je, pokušavajući da umiri kritičare i poručujući Egipćanima da je posvećen revoluciji. „Idemo naprijed, uvijek narijed“.

Poslije pohvala iz svih krajeva svijeta zbog posredovanja u primirju između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, Mursi je u četvrtak donio odluku da skupština, kojom dominiraju islamisti, ne može biti raspuštena dok traje pisanje novog ustava.

„Mursi je 'privremeni' dikator“, glasi naslov u jednom nezavisnom listu.

Mursi, islamista čiji su korijeni u Muslimanskoj braći, takođe je proširio svoja ovlaštenja koja su mu omogućila da smijeni nepopularnog državnog tužioca i otvorila vrata za nova suđenja Mubaraku i njegovim saradnicima.

„Pomenuti dekret predstavlja u suštini puč na državne institucije i vladavinu prava koji će vjerovatno podriti revoluciju i tranziciju ka demokratiji“, rekao je za agenciju Rojters Mervat Ahmed, nezavisni aktivista na Trgu Tahrir. „Strahujem da će Mursi biti još jedan diktator, kao onaj koji je bio prije njega“.

Vodeći liberal Mohamed El Baradej, koji se pridružio drugim političarima u četvrtak veče kako bi zatražili da dekret bude povučen, napisao je na svom nalogu na Tviteru da je Mursi „prisvojio sva državna ovlaštenja i imenovao sebe za novog egipatskog faraona“.

U skladu sa predsjedničkim dekretom, nijedna odluka koju on donese ne može biti poništena dok novi parlament ne bude zasjedao, što je potez koji će učvrtiti njegovu vlast ali koji bi dodatno mogao podijeliti Egipat.

U Aleksandriji, demonstranti su upali u kancelariju političke partije Muslimanske braće, paleći knjige i stolice na ulici. Pristalice Mursija i njegovi oponenti sukobili su se i u drugim djelovima grada, i tom prilikom povrijeđeno je 12 osoba.

Zgrada ove partije u Port Saidu takođe je napadnuta kamenicama, a demonstranti u Suecu bacali su Molotovljeve koktele koji su zapalili transparente ispred zgrade partije.

Mursijev dekret brine zapadne saveznike, naročito Sjedinjene Države, dobrotvora egipatske armije, koji su pohvalili Egipat zbog njegovog udjela u postizanju primirja između Izraelaca i Palestinaca.

Galerija