Špigl: Teror u američkom T-mobajlu

U kol centru u Čatanudi u Tenesiju jedna 41-godišnja zaposlena je opisala kako je „kapa za glupane“ išla od stola do stola
56 pregleda 10 komentar(a)
T-Mobile, Foto: Ftd.de
T-Mobile, Foto: Ftd.de
Ažurirano: 22.11.2012. 20:54h

Predstavnici sindikata tvrde da se zaposleni u T-mobajlu, američkom ogranku njemačkog komunkacionog giganta „Dojče telekom“, navodno izlažu „brutalnom psihoteroru” ukoliko ne ispune ambiciozne norme.

Proveli su sate razgovarajući sa zaposlenima, praveći snimke i analizirajući nove i stare intervjue

Oni, kako se navodi u članku njemačkog nedjeljnika „Špigl”, planiraju da mobilišu zaposlene sa obje strane Atlantika i da sa kontroverznim tehnikama upoznaju predstavnike američkog Kongresa, njemačkog parlamenta, nadležna ministarstva i medije.

Lotar Šreder, predsjednik moćnog njemačkog sindikata Ver.di, i Lari Koen, šef sindikata Američkih radnika u telekomunikacijama (CWA) koji broji 700.000 članova, nekoliko mjeseci su sastavljali dosijee o uslovima rada u američkom „T-mobajlu“.

Matična kompanija „Dojče telekom“ negira krivicu i govori o kampanji sindikata koja ima za cilj da ojača svoj uticaj

Proveli su sate razgovarajući sa zaposlenima, praveći snimke i analizirajući nove i stare intervjue kako bi potvrdili svoje nalaze.

Ono do čega su došli, kako je „Špiglu“ kazao Šreder, jeste slika kompanije koja „sprovodi brutalni psihološki teror nad zaposlenima“. Članovi berlinskog ogranka sindikata Ver.di koji su učestvovali u analizi intervjua čak su otišli korak dalje i tu praksu nazvali „tiranijom“.

Matična kompanija „Dojče telekom“ negira krivicu i govori o kampanji sindikata koja ima za cilj da ojača svoj uticaj i njihovoj firmi ćerki, te da se, ukoliko ima maltretiranja, radi o „izolovanim“ slučajevima.

Međutim, kako su utvrdili Ver.di i CWA, ne radi se o pojedinačnim slučajevima, nego o sistematskom ograničavanju prava zaposlenih od strane T-mobajla SAD.

Kape za glupane i kazneni eseji

Zaposleni su u razgovorima sa predstavnicima sindikata ispričali da svi koji ne uspiju da ispune ambiciozne norme poslodavca bivaju kažnjavani i da im se prijeti otkazom. Ukoliko to ne urodi plodom, zaposleni se javno ponižavaju.

Drugi zaposleni su morali da pišu esej na nekoliko strana na temu „Zašto bi T-mobajl nastavio da ne upošljava“

Na meti su najviše radnici kol centara. Njima je vrijeme namijenjeno za bavljenje pozivima i zahtjevima potrošača smanjeno za trećinu, dok su istovremeno značajno povećani ciljevi koje je poslodavac zacrtao kada je u pitanju prodaja telefona i ugovora. Ukoliko ne ispune ambiciozne norme, moraju da nose „kape za glupane“ ili da pišu „posebne zadatke“.

U kol centru u Čatanudi u Tenesiju jedna 41-godišnja zaposlena je opisala kako je „kapa za glupane“ išla od stola do stola i na kraju završila kod nje. Zapravo morala je da je nosi nekoliko puta i kazala je da se nikada u životu nije osjećala tako „poniženom“.

„Dojče telekom“ je saopštio da je riječ o „žalosnom izolovanom slučaju“. Ipak, izgleda da se saopštenje odnosi samo na tu određenu tehniku, a ne i na metod uopšte. Tim menadžeri u ostalim kol centrima morali su da nose smiješne ruksake ukoliko njihovi timovi ne bi imali dobar učinak.

Drugi zaposleni su morali da pišu esej na nekoliko strana na temu „Zašto bi T-mobajl nastavio da ne upošljava“. Ukoliko bi njihov rad na ovom neplaćenom domaćem zadatku bio ocijenjen kao nezadovoljavajući, uslijedila bi dalja poniženja, upozorenja pa čak i otkazi, navodi se u sindikalnoj dokumentaciji.

Šta prećutkuju

Portparolka njemačke komunikacione kompanije je kazala da su ti slučajevi „istraženi i korigovani“. Ona je takođe ukazala na to da je T-mobajl dobio u SAD niz ocjena kao dobar poslodavac, a prema posljednjem istraživanju, radom u firmi je zadovoljno 78 odsto od 30.000 zaposlenih.

Predsjednik Upravnog odbora „Dojče telekoma“ Rene Oberman optužbe smatra sindikalnom kampanjom

Međutim, u članku njemačkog magazina navodi se i ono što „Dojče telekom“ očigledno prećutkuje: T-mobajl koji je bio rangiran kao kompanija sa najboljim odnosom prema potrošačima 2010. od tada je pala na četvrto mjesto, zaostajući za tri svoja najveća konkurenta.

Sindikati vjeruju da postoji jasan razlog za ovaj pad, nagovještavajući da su se zaposleni u T-mobajlu okrenuli nepoštenim metodama kako bi ispunili visoke radne zahtjeve koje je postavila kompanija.

U to spada i dodavanje usluga u ugovore za mobilne telefone koje mušterija nije tražila. Kratkoročno, zaposleni na ovaj način poboljšava svoj učinak. Međutim, dugoročno opada povjerenje potrošača, kao i reputacija kompanije, budući da su žalbe sve češće, primjećuje novinar „Špigla“.

Za „Dojče telekom“ su optužbe sindikata još jedna briga više u vezi s T-mobajlom SAD

Predsjednik Upravnog odbora „Dojče telekoma“ Rene Oberman optužbe smatra sindikalnom kampanjom s ciljem da „povećaju svoj uticaj i pozicije moći u SAD“.

Sindikalna organizacija krivi američku firmu, ne samo za kršenje prava zaposlenih nego i za neprijateljsku politiku prema sindikatima. Time vrši pritisak na radnike da ne pristupaju sindikatima.

Za „Dojče telekom“ su optužbe sindikata još jedna briga više u vezi s T-mobajlom SAD. Američko odjeljenje je u trećem tromjesečju iskazalo najveći gubitak za posljednjih deset godina, zbog čega je njemačka kompanija morala da otpiše 7,4 milijarde eura.

Firma je prošle godine planirala prodaju odjeljenja američkom telekomunikacionom gigantu AT&T za 39 milijardi dolara (30,5 milijardi eura), ali su transakciju blokirali regulacioni organi. Ove godine se dogovorila o spajanju „T-mobajla SAD“ sa manjim američkim konkurentom „Metro PCS komunikacije“.

Bonus video: