Portret rata: Kako je nastala fotografija koja je obišla svijet

Sevenler je napomenuo da je momenat dok je fotografisao Davutoglua i uplakanog Palestinca jedno od njegovih najvećih životnih iskustava
21 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Anadolija
Ahmet Davutoglu, Foto: Anadolija
Ažurirano: 22.11.2012. 17:36h

Fotoreporter i urednik fotografije agencije Anadolija Erhan Sevenler, koji je fotografisao ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua dok plačući tješi unesrećenog Palestinca Basila es-Sevu, ispričao je kako je nastala fotografija koja je obišla čitav svijet.

“Nakon čekanja dva dana na graničnom prijelazu Refah, nekako sam uspio ući na teritorij Gaze. Uputio sam se odmah prema bolnici gdje je trebao stići ministar Davutoglu”, kazao je Sevenler. Kazao je da je u i ispred zgrade bolnice vladao veliki haos, jer su neprestano pristizale nove žrtve i ranjenici.

“Skoro svake minute su stizali ranjeni u bolnicu. Tu je vladao neopisiv haos. Dok smo pokušali da snimimo neke kadrove, policija nas je spriječila u tome. Vidio sam da su većina ranjenih bili žene i djeca”, kazao je Sevenler, prenosi Klix.ba.

Ispričao je da su saznali da je stigao ministar Davutoglu, nakon čega su nekako ušli u zgradu bolnice iako su ih u tome pokušali spriječiti policijski službenici.

“Dok sam fotografisao ministra Davutoglua koji se u bolnici nalazio sa suprugom i svojim pomoćnicima, vidio sam tri mrtva tijela u jednoj sobi. Davutoglu je ušao baš u tu prostoriju u kojoj se odjednom pojavilo 20 osoba”, rekao je Sevenler.

Kazao je da se ministar Davutoglu zajedno sa suprugom molio ispred tijela mrtvih Palestinaca.

“U jednom momentu, ispred umrle mlade osobe pojavio se jedan stariji čovjek. I ja sam ga počeo fotografisati vjerujući, vođen iskustvom, da se dešava nešto posebno. Ministar Davutoglu se približio ovom starijem čovjeku i, plačući zajedno sa njim, počeo ga tješiti”, istakao je fotoreporter i urednik fotografije agencije Anadolija.

Sevenler je napomenuo da je momenat dok je fotografisao Davutoglua i uplakanog Palestinca jedno od njegovih najvećih životnih iskustava.

“U toku svoga profesionalnog života, mnogo puta sam se našao u sličnim situacijama, ali ovo je bilo nešto posebno. Ministar jedne države je plačući pokušao da utješi ožalošćenog čovjeka”, kazao je Sevenler.

Bonus video: