Iran potvrdio da pomaže Hamasu

Iran pruža finansijsku i vojnu pomoć Hamasu u Gazi kako bi pomogao grupi u borbi protiv kontinuiranih i nepopuštajućih napada od strane Izraela, izjavio je danas predsjedavajući parlamenta Ali Laridžani
1 komentar(a)
Ali_Laridžani, Foto: Sana
Ali_Laridžani, Foto: Sana
Ažurirano: 21.11.2012. 20:34h

"Ponosni smo što branimo narod Palestine i Hamas, a naša pomoć njima je i finansijska i vojna", rekao je predsjedavajući iranskog parlamenta Ali Laridžani bez detaljnijeg objašnjavanja, prenio je AFP.

Iran nikada nije krio da podržava Hamas i Islamski džihad u pojasu Gaze, ali nikada nije spomenuo da im šalje vojnu pomoć.

Izrael dugo vremena optužuje Islamsku Republiku da pomaže Hamasu slanjem Fadžr 5 raketa, koje su korištene za napade na Tel Aviv, koji se nalazi oko 70 kilometara sjeverno od Gaze.

Šef iranske Revolucionarne garde general Muhamed Ali Džafari rekao je danas da je Teheran odgovoran samo za dijeljenje svoje raketne tehnologije.

"Iran pruža tehnološku podršku svim muslimanima koji se bore protiv svjetske arogancije", rekao je Džafari, koristeći termin iranskih zvaničnika za Zapad i Izrael.

Džafari je dodao da rakete Fadžr 5 "nisu poslane iz Irana, ali je ista tehnologija upotrijebljena", dodavši da se rakete "veoma brzo proizvode" u Gazi.

Bonus video: