Obješen jedini preživjeli napadač iz Mumbaja

Šezedesetosatna opsada Mumbaija počela je 26. novembra 2008. U napadima na željezničku stanicu, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar ubijeno je 166 osoba
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 11:26h

Indija je pogubila Mohameda Ajmala Amira Kasaba, pakistanskog militanta koga je uhvatila živog nakon terorističkih napada u Mumbaiju 2008. u tajnoj egzekuciji u strogo čuvanom zatvoru u zapadnom gradu Pune, samo nekoliko dana prije četvrte godišnjice masakra.

"U 7.30 sati sati po lokalnom vremenu Ajmal Kasab je obješen u zatvoru Jeravada. Pakistan je obaviješten o pogubljenju. Ukoliko bude zahtjeva da se preuzme Kasabovo tijelo, mi ćemo ih ispoštovati, ali do sada nije bilo takvog zahtjeva, izjavio je indijski ministar unutrarnjih poslova Sušil Kumar Šinde.

Kasab (25) prebačen je u zatvor u Puneu iz zatvora u Mumbaiju prije dva dana u tajnosti.

Specijalni indijski sud 2010. osudio je Kasaba na smrt nakon što ga je proglasio krivim po 80 tačaka optužbe, uključujući i vođenje rata protiv države. Smrtnu kaznu potvrdio je i Viši sud u Mumbaiju. Kasabovu žalbu na smrtnu kaznu odbio je Vrhovni sud Indije u avgustu, prenosi radio Slobodna Evropa.

Šezedesetosatna opsada Mumbaija počela je 26. novembra 2008. U napadima na željezničku stanicu, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar ubijeno je 166 osoba.

Devet napadača takođe je ubijeno. Kasab i njegov saučesnik izveli su napad na željezničku stanicu, ubivši 52 osobe.

Galerija

Bonus video: