Otkrivene opasne hemikalije u odjeći "Zara", "Calvin Klein", "Levi's"

"Greenpeace" je u dvije trećine od 141 uzorka odjeće otkrio prisustvo nonilfenol etoksilata, koje mogu da izazovu rak i hormonalne poremećaje
113 pregleda 3 komentar(a)
Kina, fabrika tekstila, Foto: Greenpeace.org
Kina, fabrika tekstila, Foto: Greenpeace.org
Ažurirano: 21.11.2012. 10:15h

Hemikalije koje mogu da izazovu rak i hormonalne poremećaje otkrivene su u odjeći velikih modnih kuća kao što su "Zara", "Calvin Klein", "Levi's" i "Li Ning", objavila je u Pekingu organizacija za zaštitu životne sredine "Greenpeace", a prenijele su svjetske agencije.

"Greenpeace" je 2012. kupio uzorke odjeće dvadeset proizvođača u 29 zemalja i regija u svijetu, od pantalona i farmerki, majica, donjeg veša i haljina proizvedenih u Kini i drugim zemljama u razvoju i sproveo ispitivanja.

"U dvije trećine od 141 uzorka otkriveno je prisustvo nonilfenol etoksilata (NPE)", saopštio je "Greenpeace".

NPE se često koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima u brojnim industrijskim procesima i proizvodnji prirodnog i sintetičkog tekstila

Neka odjeća sadrži ftalate ili boje koje sadrže kancerogene amine.

NPE se često koristi u tekstilnoj industriji u deterdžentima u brojnim industrijskim procesima i proizvodnji prirodnog i sintetičkog tekstila.

Izliva se u kanalizaciju i razlaže se u vrlo toskičan nonilfenol koji remeti rad hormona.

Modne marke koje je "Greenpeace" imenovao su "veliki igrači na tržištu mode". "Zara" proizvede 850 miliona komada odjeće na godišnjem nivou.

Stoga je lako zamisliti količine otrovnih materija za koju je odgovorna tekstilna industrija u zemljama u razvoju, a najprije u Kini, gdje je proizvodnja masovna.

Prošle godine "Greenpeace" je objavio dva izvještaja "Prljavi veš" i "Prljavi veš 2" u kojima otkriva kako veliki dobavljači tekstila zagađuju vodu kineskih rijeka industrijskim otpadom, hemikalijama koje se nalaze i u finalnim proizvodima.

Bonus video: