Rat postaje finansijski neodrživ, svijet će 2050. biti mnogo mirnije mjesto

Havard Hegre, profesor na Odsjeku za političke nauke Univerziteta u Oslu, je uradio seriju analiza kako bi došao do ovog zaključka
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 10:00h

Prema pisanju eksperta na polju politike i političkih odnosa, u narednih 40 godina broj svjetskih konflikata će biti mnogo manji, a najveće promjene će se desiti na Srednjem istoku.

Havard Hegre, profesor na Odsjeku za političke nauke Univerziteta u Oslu, je uradio seriju analiza kako bi došao do ovog zaključka.

Hegreovo istraživanje pokazuje da će u narednih pet godina najveći kandidati za izbijanje konflikta biti Indija, Etiopija, Filipini, Uganda i Mjanmar, a za 40 godina Indija, Etiopija, Nigerija, Sudan i Tanzanija. Hegre je došao do zaključka da će do tada završiti konflikti u Iraku, Libiji, Tadžikistanu, Siriji, Senegalu, Obali Slonovače i Mauritaniji.

Ratovi će vremenom postati finansijski neodrživi, stopa edukacije u svijetuće porasti, a stopa smrtnosti novorođenčadi će opasti.

Analiza je u obzir uzela istorijske konflikte u posljednjih 40 godina, ekonomiju, rast stanovništva, stopu smrtnosti djece i nivo edukacije. Informacije su unesene u program za simuliranje koji je napravio Joakim Karlsen, kompjuterski ekspert sa Univerziteta Ostfold. Simulacija je nakon toga napravljena 18.000 puta.

"Rat postaje sve manje prihvatljiv, baš kao što su to vremenom postali mučenje i smrtna kazna. Konflikti u kojima se može vidjeti visok stepen nasilja postaju sve rjeđi", rekao je Hegre.

Socijalni i ekonomski faktori će ostati isti. Kako predviđa Hegre, faktori koji će doprinijeti miru u svijetu su smanjenje rasta populacije i smanjenje broja mladih ljudi. Edukacija će uveliko doprinijeti miru u svijetu, jer će dovesti do manjeg broja začeća i rođenja djece, što vodi ka manjoj potrošnji hrane.

Iako je teško tek tako vjerovati kompjuterskim simulacijama o tako bitnim stvarima, Hegre je uradio i simulacije za period od 2001. do 2009. godine, korišćenjem informacija od 1970. godine pa do tog perioda. Program je simulacije uradio sa 80 posto tačnosti.

Istina je da postoji nebrojeno mnogo faktora koje Hegre ne može predvidjeti, a koje mogu uticati na budući globalni mir. Ipak, ovaj simulator može poslužiti kao dobar generalni indikator o faktorima koji utječu na stvaranje konflikta.

Galerija

Bonus video: